hur är tjocktarmscancer diagnosen?

Identifiera Symtom

Colon cancer är en tarmcancer som kan diagnostiseras genom en rad olika tester . Symtom såsom viktminskning , blodig avföring, ihållande buksmärta , känsla som om tarmen aldrig fullt tömmer och en allmän förändring i tarm vanor kan motivera testning för att avgöra om tjocktarmscancer är närvarande . Det är dock viktigt att notera att tjocktarmscancer kan förekomma utan symtom , är så rutinmässig förebyggande vård avgörande för att fånga sjukdomen på ett tidigt stadium .

Koloskopi

Rutinmässig screening hos vuxna , som kallas koloskopier , används för att upptäcka polyper som leder till kolorektal cancer . Dessa adenomatös polypos är i allmänhet godartade , men måste testas och sedan följt över tiden för att säkerställa att de inte har blivit maligna . Det finns ofta inga symtom i samband med dessa polyper eller skador närvarande , så det är viktigt att få rutin koloskopier att övervaka kolon hälsa , särskilt för äldre vuxna . Om det finns en familjehistoria av polyper eller cancer i tjocktarmen, kan koloskopier beställas av en läkare på årsbasis .

avföringsprov

Om blod i avföringen är närvarande , du läkare kommer sannolikt att ett test av blodig avföring att utesluta tjocktarmscancer. Avföringsprov kan tas vid en klinik eller göras hemma genom att följa korrekta förfaranden för insamling och sedan återvänder avföringen till ett labb . Blodig avföring kan vara intermittent eller aldrig förekomma med tjocktarmscancer , så ett negativt avföringsprov kanske inte överensstämmer med den faktiska förekomsten av sjukdomen . Det finns flera orsaker till blodig avföring , betyder så förekomst av blod bara att det finns en möjlighet för tjocktarmscancer som bör utforskas ytterligare.

X-ray

Det är också möjligt att identifiera tjocktarmscancer genom en röntgenundersökning . För att göra detta , måste en person ta kontrasten färgämne som kallas barium att belysa tjocktarmen och ändtarmen under röntgen . Den barium rockar väggarna i tarmen och kan på så sätt visa var avvikelser finns . Om något onormalt faktiskt hittades under röntgen , kommer en koloskopi förpliktas att ytterligare fastställa cancer arten av polyper eller skador .

Biopsi

polyper och andra vävnader i tjocktarmen och ändtarmen kan tas bort för biopsi om cancer misstänks utan även en visuell diagnos är inte klart . Dessa biopsier avgör om onormala eller cancerceller är närvarande. När koloncancer diagnostiseras , kommer en läkare att fastställa då avgöra vilken av de fem stegen cancern är i stöd för att avgöra den klokaste behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.