lindra effekterna kemoterapi sida

Cytostatika är en vanlig behandling för många former av cancer. Medan effektiva i många fall är biverkningarna är obehagliga och kan inkludera illamående, kräkningar , håravfall , trötthet , anemi och infektion , bland annat. Här är några sätt att hantera dessa biverkningar och bidrar till att minimera deras inverkan på ditt liv

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar är bland de vanligaste effekterna kemoterapi sida , och svårighetsgraden av dessa problem kan variera beroende på kombinationen av droger i ditt system .
Enligt American Cancer Society (ACS ) , förändra sättet du äter kan hjälpa denna biverkning . Istället för att äta ett par stora måltider varje dag , försök att äta mindre måltider oftare och undvika overstuffed känsla som kommer från avslutar en stor måltid . Dessutom dricker drycker en timme innan du äter istället för drycker till maten . Undvik godis och stekt mat med stor fetthalt .
Undvik lukter som kan utlösa illamående . Vila efter maten men inte ligga plant , och alltid komma ihåg att andas djupt och försöka slappna av när en våg av illamående strejker .

Håravfall

Även om inte alla cancerpatienter kommer att förlora sitt hår , håravfall vanligare i vissa fall efter några behandlingar , säger ACS .
Försök med att använda milt schampo och mycket mjuk hårborstar att undvika alltför stora hår förlust . Använd inte en hårtork om det inte är absolut nödvändigt, och endast använda den på låg värme när du gör slå på den .
Färga inte håret under behandlingen , och hålla en kort frisyr som gör håret blir fylligare och tjockare .

Trötthet

Trötthet är ett mycket vanligt problem bland de går igenom cytostatikabehandling. Denna effekt försvinner du har avslutat din behandling , men du måste lära dig att hantera det under tiden .
ACS rekommenderar få massor av vila och planerar din dag att ta tupplurar eller åtminstone tider när du kommer inte att ha något att göra som kräver betydande energi .
Se till att du äter en varierad kost för att upprätthålla väl balanserad kost och endast förbruka energi på de aktiviteter som har högsta prioritet. Kort sagt , överdriv inte . Få upp långsamt för att undvika att bli yr , be familj eller vänner att hjälpa dig med svårare uppgifter .

peptider och antioxidanter

Enligt eMaxHealth. com studier har funnit att peptider i komjölk kan mildra biverkningarna av kemoterapi . De peptider i mjölken stimulera produktionen av antioxidanter . Denna ökning av antioxidanter bekämpar förekomsten av fria radikaler genereras av kemoterapi . Det överflöd av fria radikaler i kemo patienter kan överansträngning och skada att deras vitala organ . Dessutom bör patienter som genomgår kemoterapi fråga sin läkare om vad antioxidantrika kosttillskott de bör vidta för att neutralisera fria radikaler nivåer .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.