historia cancerbehandling

Cancer har en utbredd sjukdom sedan antiken , men först nyligen har läkare börjat förstå sjukdomen mer noggrant för att utveckla ett brett utbud av behandlingar , inklusive kirurgi, strålning , kemoterapi och olika behandlingar droger

tidig cancer kirurgi

Enligt American Cancer Society (ACS ) , forntida läkare kan diagnostisera cancer och driva för att ta bort tumörer . Men de ansåg cancer obotlig eftersom det oftast tillbaka efter tumörer togs bort , och de hade inget sätt att stoppa spridningen av sjukdomen . I århundraden var detta konsensus om cancerbehandling. Det var inte förrän den 19: e -talet att betydande framsteg gjordes i allmän kirurgi , nämligen upptäckten av anestesi år 1846 , vilket förbättrade cancerbehandling. I slutet av 1800-talet , utvecklades kirurger cancer för att avlägsna tumörer och lymfkörtlar i regionen av tumören . William Stewart Halsted trodde att avlägsna tumören tillsammans med en stor mängd vävnad runt det skulle hindra dess spridning , vilket ledde honom att utveckla den radikala mastektomi på 1890-talet . Det var inte förrän på 1970-talet att kliniska prövningar visat att mindre omfattande operation kunde vara lika effektiva. Bättre förståelse av cancer , i kombination med bättre kirurgiska instrument , beviljade läkare att ta bort tumörer utan att förstöra så mycket frisk vävnad . Till exempel kan bröstcancer behandlas genom att ta bort bara en cancergen klump i stället för hela bröstet .

På 1880-talet ingick engelska kirurgen Stephen Paget att cancerceller sprids via blodet till alla delar av kroppen, men kunde bara växa i vissa organ . Denna förståelse av metastaser ledde till behandlingar som används efter operation för att förstöra cancerceller som spritt sig i hela kroppen .

Moderna Cancer Surgery

I mitten av 20-talet, mindre invasiv kirurgi med fiberoptik och endoskop utvecklas för att avlägsna tumörer med hjälp av rör in i kroppen , enligt ACS . Fram till slutet av 20- talet , hade läkarna att utföra undersökande operation i buken eller bröstkorgen för att ta vävnadsprover som ska testas för cancer . På 1970-talet , framsteg inom ultraljud, datortomografi (CT-scan ) , magnetisk resonanstomografi ( MRT ) och positronemissionstomografi ( PET ) ersatte behöver för de flesta förberedande åtgärder eftersom de beviljade läkare att se inne i kroppen och styr biopsi nålar i tumörer i inre organ utan kirurgi . I slutet av 1990-talet började cryosurgery ska användas för att döda cancerceller genom att frysa dem med flytande kväve eller en mycket kall sond . Senaste framsteg inom kirurgin ingår lasrar för att förånga tumörer och radiovågor för att döda cancerceller .

strålning

Enligt ACS , upptäckten av strålning 1896 av Wilhelm Conrad röntgen var ett stort framsteg i cancerbehandling. Inom några månader efter upptäckten , var röntgenstrålar används för diagnos , och inom tre år, strålning som används vid cancerbehandling . Enligt ACS , började strålbehandling med radium och låg spänning diagnostiska maskiner . Franska läkarna upptäckte att dagliga doser av strålning under flera veckor i hög grad skulle förbättra behandlingen resultat . I början av 20-talet, radium som används i små rör som skall läggas direkt i tumörer eller kroppskaviteter innehåller cancer , vilket gjorde för behandlingar av inoperabel områden , som livmoderhalsen och struphuvudet , enligt American Society of Radiation Oncology .

Cytostatika

Enligt ACS var världskrigets soldater som utsattes för senapsgas befunnits ha skadats benmärgsceller . Samtidigt var den amerikanska armén forska senapsgas för att utveckla mer effektiva agenter och skyddsåtgärder, och de fann att kväve senap hade en betydande inverkan mot lymfom . Detta ledde till upptäckten av andra läkemedel som dödade cancerceller genom att skada deras DNA . På 1920-talet visade Sidney Farber att den kemiska aminopterin ledde till eftergift av leukemi hos barn . Denna kemikalie var föregångaren till metotrexat , ett vanligt cancerbehandling drog idag . Sedan dess har forskare upptäckt läkemedel som blockerar celltillväxt och replikering.

År 1956 var den första inspelade bota cancer via kemoterapi registreras . Långsiktiga eftergifter och botemedel av Hodgkins sjukdom och barnleukemi med kemoterapi rapporterades under 1960 , och framgång med testikelcancer i 1970-talet.

Immunterapi

Immunterapi innebär läkemedel som efterliknar naturliga signaler som kroppen använder för att reglerar celltillväxt . ACS rapporterar att under 1970-talet upptäckte forskare hur massa att antikroppar mot målet kemiska beståndsdelar av cancerceller , men det tog 20 år för första läkemedel med antikroppar som ska godkännas för behandling av lymfom och bröstcancer . Sedan dess har flera andra har godkänts , och många fler studeras .

inriktade terapier

Fram till 1990-talet , nästan alla läkemedel som används för att behandla cancer arbetat genom att döda celler som var i färd med att dela in nya celler . Inriktade terapier dock arbete genom att påverka de processer som styr tillväxt och spridning av cancerceller samt signaler som få celler att dö naturligt . På 1960-talet upptäckte forskare att cancerceller innehåller onormala nivåer av tillväxtfaktorer, ämnen som talar celler att växa och dela . På 1980-talet utvecklade forskare målinriktade behandlingar för att blockera tillväxtfaktorer. En annan targeted therapy ", angiogeneshämmare medför droger för att stoppa tumörer från att göra nya blodkärl som de behöver för att fortsätta växa . Detta begrepp har föreslagit på 1970-talet , men det första läkemedlet godkändes inte förrän 2004 .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.