tyroideatumör

Sköldkörtelcancer växer vanligare , men läkarna är osäkra på dess exakta orsaken . Strålning kan spela en roll i en cancergen angrepp på denna viktiga körtel

Noduli

The American Thyroid Association säger en sköldkörtel liten knöl är en onormal tillväxt av celler som bildar till en klump i sköldkörteln . Majoriteten av dessa klumpar är godartade (benigna ) men cirka 5 procent blir cancerceller ( maligna ) .

riskgrupper

Män är mest benägna att utveckla sköldkörtelcancer. Andra människor löper större risk är de som är under 30 eller över 60 år , personer med hereditet för sköldkörtel-eller endokrin cancer , och de som fått huvudet eller halsen strålning , enligt den amerikanska Sköldkörtel Association .

Orsaker

Tjänstemän vid Mayo Clinic säger att det inte är känt specifikt vad som orsakar sköldkörtelcancer . Men de som har utsatts för strålning, särskilt som barn , är benägna att sjukdomen . Naturalister hypotes är att miljöfaktorer såsom kemikalier och bekämpningsmedel kan bidra till cancer .

Typer

papillär , follikulär , medullär, och sköldkörtel lymfom är den vanligaste formerna av sköldkörtelcancer , med papillär var den klart vanligaste . Den omfattar nästan 80 procent av alla fall .

Symtom

Tecken av sköldkörtelcancer vanligtvis inte förekommer tidigt i sjukdomsförloppet , men presenterar sig när det har gått betydligt framåt . Symtomen inkluderar en märkbar klump kände med fingrarna över sköldkörteln , ändringar av röst och heshet , svårigheter att svälja , smärta i nacke och svullna lymfkörtlar i nacken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.