egenskaper skivepitelcancer

Skivepitelcancer är en vanlig typ av hudcancer och kategoriseras som en icke-melanoma hud cancer . Tjugo procent av diagnoserna hudcancer i USA är skivepitelcancer . Denna typ av hudcancer orsakas oftast av solskador . Om behandlas tidigt , skivepitelcancer har 95 procent eller högre bota , och de flesta behandlingar sker i en hudläkare kontor

hudens Syfte och hudcancer

Huden är det största organ i människokroppen. I genomsnitt väger huden ungefär sex pounds . Dess primära funktion är att reglera kroppstemperaturen , men också skyddar oss från värme , ljus , skador och infektioner .

Hudcancer är den vanligaste cancerformen , och det finns tre typer : basalcellscancer, skivepitelcancer och melanom . Alla hudcancer är behandlingsbara om diagnosen ställs tidigt . Har dock melanom den mest dödsfall, med 50 procents överlevnad .

squamous Cell Statistik

Skivepitelcancer kan sprida lokalt till lymfkörtlar om de inte behandlas , och sprider snabbare än basalcellscancer . Men denna typ av cancer har 95 procents bota . Även om alla med betydande hudskador kan utveckla skivepitelcancer , män är tre gånger mer som än kvinnor att få diagnosen med denna typ av hudcancer . Vuxna äldre än 50 löper större risk för all hudcancer .

squamous Cell Symtom

Skivepitelcancer brukar finnas på områden av kroppen som utsätts för solen som den huvud, öron, hals , ansikte och armar . Den cancer ser ut som en fjällande bit hud eller en bula som är röd och knaprig . Andra symtom är ont som inte läker och eventuella ändringar i ett befintligt vårta , mullvad eller hudförändring .

Om en öm , mullvad eller andra hudförändringar villkor i utseende , färg , storlek eller struktur , se en hudläkare . Ett vanligt verktyg för att använda kallas ABCDs av hudcancer . Om mullvaden blir asymmetrisk , gränsen förändringar, färgförändringar, diametern ändringar eller om mullvaden blir känslig , gå och se en hudläkare

Riskfaktorer

hudskador är den viktigaste riskfaktorn för skivepitelcancer . Men andra riskfaktorer finns. Om du har varit utsatt för kemikalier , arsenik , ett stort antal röntgenstrålar, är äldre än 50 år eller har ljus hy , du är på en högre risk att utveckla skivepitelcancer .

Behandling

Behandling av skivepitelcancer beror på tumörens storlek , dess läge och om den har spridit sig. Vanliga behandlingar inkluderar kirurgiskt avlägsnande av tumören , mikroskopiska rakning och strålbehandling. Cytostatika är en sista utväg behandling, eftersom framgång är låg .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.