strålbehandling biverkningar

Strålbehandling används hos cancerpatienter. Det innebär att utnyttja strålar av hög energi röntgen eller partiklar för att döda cancerceller eller krympa cancerceller utväxter . Strålbehandling i regel av utanför kroppen , höga balkar är koncentrerade till områden som är drabbade av cancer . Strålning fungerar genom att orsaka skador på arvsmassan i cellerna som styr tillväxt och delning av celler . Strålbehandling kan användas ensamt eller i kombination med andra cancerbehandlingar som kemoterapi

Biverkningar av strålbehandling

Även om målet med strålbehandling är att döda cancerceller , är några friska celler också förlorat i processen , vilket är en negativ bieffekt av strålning . Men det är viktigt att notera att man är noga med att förstöra så få normala celler som möjligt .

Förutom att förstöra friska celler , kan strålning orsaka håravfall på behandlingsområdet , trötthet , irritation , hudirritation , Muntorrhet , hosta , sväljningssvårigheter, andnöd , illamående, diarré, problem med urinblåsan , kräkningar , earaches , halsont och ont i käken . Dessutom kan strålningen påverka smakar hur maten till vissa cancerpatienter .

Medan många biverkningar från strålning utveckla omedelbart , vissa utvecklas senare i sällsynta fall . Det är dock ingen smärta kände under strålning och stor omsorg läggs vid att se att patienterna är så bekväma som möjligt under behandlingen.

Positiva effekter från strålning kan ske omedelbart , eller det kan ta veckor eller månader för cancer att svara på behandlingen . Varje situation är olika och beror på vilka typer och antalet behandlingar samt svårighetsgraden av cancern .

Hantera Strålning biverkningar

För att hålla sig så frisk som möjligt och motverka en del av de biverkningar av strålbehandling , det finns flera steg att patienterna kan ta . Dessa saker är att äta en hälsosam , balanserad kost , vila mycket för att undvika utmattning , ta hand om huden i behandlingsområdet genom att hålla sig borta från band , bandage , och irriterande ingredienser i lotioner, krämer och andra produkter , undvika extrem hetta eller kyla om behandling området, och undvika solen till de drabbade områdena .

behandla särskilda biverkningar kan vara olika för varje patient . De som lider av extrem trötthet kan be familj eller vänner för att få hjälp med dagliga sysslor , prioritera att få viktiga saker gjorda eller perioder balans vila med aktivitet perioder . De som har problem med huden efter strålning bör undvika åtsittande kläder i utstrålade området , undvika krämer , lotion och kosmetiska produkter på det drabbade området , undvika hårborttagning i området och undvik att gnugga eller klia området .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.