vad är orsakerna till skivepitelcancer ?

Skivepitelcancer ( SCC ) är en icke- melanom form av hudcancer . Det finns många olika vanliga orsaker till eller riskfaktorer för SCC , inklusive exponering för solen , strålning och gifter , upphandlande humant papillomvirus (HPV ) , som har ett försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller medicin , och genetiska faktorer som predisponerar individer att utveckla SCC . Det finns förebyggande åtgärder som kan vidtas för att minska sin risk att utveckla SCC och det är mycket behandlingsbar , i synnerhet om den upptäcks tidigt .

Exponering

Exponering för ett antal cancerframkallande ämnen ( cancerframkallande ämnen ) ökar risken att utveckla SCC . Dessa inkluderar ultraviolett ( UV) strålar från solen , medicinsk strålbehandling , och vissa kemikalier som arsenik och cigarettrök , enligt Hudcancer Guide . Eftersom män generellt tillbringar mer tid i solen , de är mer benägna att utveckla denna form av hudcancer , enligt Mayo Clinic .

HPV

Infektion med vissa former av HPV kan leda till vissa typer av SCC , Enligt Mayo Clinic . HPV är känt för att bidra till cancer i skivepitelceller i livmoderhalsen.

immunförsvar

Personer med försvagat immunförsvar löper ökad risk att utveckla SCC . Dessa inkluderar människor som är på läkemedel som hämmar immunsystemet , t. ex. för behandling av autoimmuna sjukdomar samt personer som har genomgått cancerbehandling eller som har genomgått en organtransplantation , enligt Mayo Clinic . Personer med HIV är mer benägna att utveckla SCC och livmoderhalscancer på grund av infektion med HPV är ett vanligt förekommande cancer hos människor med aids , enligt HIV InSite . Sår på huden som inte läker också öka en persons möjligheter att utveckla SCC , enligt Hudcancer Guide .

Genetiska faktorer

Ett brett spektrum av genetiska faktorer bidrar till en individs risk att utveckla SCC . Dessa inkluderar: xeroderma pigmentosa , ett tillstånd där skadade celler kan reparera sig själva , albinism , epidermal dysplasi verruciformis , en genetisk sjukdom som uppstår som en komplikation till infektion med HPV , och dystrofa epidermolysis bullosa , som orsakar blåsor från skador . Andra genetiska riskfaktorer bland annat att ha ljus hy och hår och ögon som är blått eller grönt , beroende på Medline Plus .

Förebyggande /Lösning

Steg som enskilda personer kan ta att sänka sina chanser att utveckla SCC innefattar att man undviker solen runt middagstid , använda solskyddsmedel hela året , bära kläder för att skydda från solen , att undvika solbränna , ta reda på om biverkningar av mediciner som skulle kunna göra en mer känsliga för solljus , och äta en hälsosam kost , enligt Mayo Clinic . Man bör kontrollera sin hud för förändringar i utseende för att hjälpa till fånga eventuella cancer tidigt . Ett antal olika behandlingsalternativ finns tillgängliga för SCC , inklusive frysning av cancerceller , kirurgiskt avlägsnande , och kemoterapi och strålning , enligt Mayo Clinic .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.