strålbehandling för äggstockscancer

Strålbehandling , även kallad radioterapi , är en behandling som ofta används tillsammans med annan behandling former, såsom kemoterapi och kirurgi , mot många typer av cancer , inklusive äggstockscancer . Äggstockscancer kännetecknas av den ohämmade förökningen i cellerna som täcker äggstocken ( reproduktionsorganen hos kvinnor) . Vid strålbehandling är de cancerceller som utsätts för höga energi strålning ( ofta röntgen ) , som hjälper med att förstöra cancerceller och därmed hämma deras efterföljare . Varierar dock omfattningen av exponeringen mot strålning från patient till patient beroende på spridning och spridning av cancerceller i kroppen

Typ

Vanligtvis två former av strålbehandling, det vill säga extern strålbehandling och inre terapi , används för att bota patienter som lider av äggstockscancer. Den extern strålbehandling Metoden innebär att ämnet cancercellerna lining äggstockarna mot flera strålning områden i syfte att förstöra dem , hindrar dem från metastaser . Å andra sidan , är i inre strålbehandling , en enhet som är ansluten till en tråd eller kateter placeras antingen i eller runt elakartad tumör . Enheten fokuserar hög effekt strålning på cancerceller som finns i äggstockarna och stöd i att döda dem .

Ibland tredjedel strålning metod , som kallas brachyterapi , används för att lindra smärta och obehag upplevs som ett resultat av äggstockscancer. Har dock brachyterapi inte visat några lovande resultat mot bota cancer form . I brachyterapi , är radioaktiva frön placeras nära cancer celler eller vävnader med hjälp av en tunn plastpåse .

Tidsplan

Tidsramen för strålbehandling skiljer sig från patient till patient , beroende på stadium av cancer och tillväxten av cancerceller som kantar äggstockarna . Men är patienten ofta utsätts för strålning metoder regelbundet under en period av tre till fyra veckor , att dela upp behandlingen i mindre dos under en längre tid har visat sig orsaka mindre biverkningar .

biverkningar

Biverkningar är ofta upplevs av patienterna som genomgår strålbehandling mot äggstockscancer. Några av de vanligaste biverkningarna är aptitlöshet , håravfall , känsla av trötthet och utmattning , hudirritationer bland annat.

Fördelar

Strålbehandling är vanligtvis att vara till nytta för personer som inte kan genomgå operation på grund av hjärtbesvär , äldre och patienter som lider av andra kroniska sjukdomstillstånd.

Varningar och försiktighetsmått

Samtidigt som genomgår strålbehandling för äggstockscancer, måste patienterna minska exponeringen mot sön strålning , minska intaget av alkohol , och sluta röka .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.