biverkningar av halsen strålning

Strålbehandling är en vanlig form av cancer behandling . Det är effektivt när det används på egen hand eller i kombination med behandlingar som kirurgi och kemoterapi . Om din läkare föreslår att strålbehandling mot cancer som har utvecklats i nacken , kan du drabbas av biverkningar i munnen och halsen

. Fakta

I strålterapi , är höga energi vågor eller partiklar riktad till cancerceller att förstöra dem eller skada dem så att de inte längre kan växa eller spridning . Om du har cancer i halsen , kan strålning vara inriktade på cancerceller från utsidan av kroppen eller så kan inplanteras antingen inom tumör eller bara bredvid med en radioaktiv utsäde. Även strålning riktas mot cancerceller , kan det även medföra problem med friska vävnader . Biverkningar av strålning beror på vilken del av kroppen som behandlas.

Throat biverkningar

Strålbehandling på halsen kan ge biverkningar i halsen . Slemhinnan i matstrupen kan bli inflammerad och öm . Du kan känna dig som om det är något fastnat i halsen eller som om vävnaden brinner . Svälja kan bli smärtsamt . I vissa fall blir svälja så smärtsamt att äta och dricka är för svåra för dig .

Mouth biverkningar

Strålbehandling riktade mot nacken kan orsaka problem i munnen . Biverkningar är muntorrhet , minskning eller förlust av förmågan att smaka och ömhet . Du kan utveckla håligheter och problem med käken om strålning påverkar benet . Du kan utveckla munsår , vilket kan vara smärtsamt och leda till en risk för infektion . Du kan även få mycket kraftig, REPLIKNANDE saliv .

Behandling

Eftersom strålbehandling är en pågående process , den skada de orsakar kommer att tillfogas och om igen . Läkare fokuserar vanligtvis på att hantera biverkningar på halsen . För halsont , dricka svalkande vätska och äta intetsägande , kan mjuk mat minska smärta . Medicinering för att bedöva munnen och halsen kan hjälpa till. Om du inte kan äta eller dricka , kommer en inmatningsrör att du får näring . Din tandläkare kan behandla hål i tänderna . Om du utvecklar en infektion kommer antibiotika motverka det .

Förberedelser

Förberedelser för potentiella biverkningar av halsen strålning kan göra det lättare för dig att hantera dem medan du är på behandling . Berätta för din tandläkare om din strålbehandling innan den börjar . Hon kan se till att dina tänder och mun är så friska som möjligt innan processen börjar , vilket kan bidra till att minska problem senare . Din läkare kan hjälpa dig att hitta grupper av andra patienter som genomgår samma behandling . Att prata med andra som förstår vad du går igenom kan göra processen mindre stressande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.