kutant T - cellslymfom

Kutant T-cellslymfom , eller CTCL , är en form av cancer som drabbar huden . Det har sitt ursprung i T-Cell lymfocyter (en typ av vita blodkroppar ) , och är i allmänhet uppdelad i tre utvecklingsstadier : patch , plack och tumör . Det kan förväxlas med andra hudproblem som eksem och psoriasis

Orsaker

CTCL allmänhet startar när DNA av en lymfocyter i en lymfkörtelområde är skadad på något sätt , vilket resulterar i en mutation . Cellen delar på ett okontrollerbart sätt , och varje cell växer i storlek obehindrat , vilket resulterar i bildandet av en tumör .

Symtom

Den första etappen av sjukdomen yttrar sig som röda, kliande hud och det vanligen inte framsteg förbi detta stadium , per leukemi Lymphoma Society . Den andra plack stadium av sjukdomen karakteriseras av svullnad eller förstorade lymfkörtlar . Det tar ofta flera år att utvecklas till den tredje fasen , där en tumör ( er ) form .

Diagnos

En biopsi av det drabbade området av huden är som krävs för diagnos . Ibland finns många biopsier krävs för att säkerställa att sjukdomen inte förväxlas med andra inflammatoriska hudsjukdomar .

Behandling

Om sjukdomen är förpassats till huden , och har inte spridit sig till andra delar av kroppen , lokal behandling såsom kortikosteroider och photochemotherapy får användas .

Prognos

Prognos är olika baserat på det stadium av sjukdomen , och hur tidigt behandlingen påbörjas. Om det upptäcks tidigt , Överlevnaden är nära 100 procent . Om det upptäcks i ett senare skede , eller om sjukdomen sprider sig till andra delar av kroppen , blir prognosen mycket mer bistra , med tredje stadium av kutant T-cellslymfom har en överlevnadschans på under 50 procent .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.