kost & näring under cellgifter & strålbehandling

Cellgifts-och strålbehandling kan orsaka kost och näring frågor som också påverkar psykologiska tillstånd såsom depression, ångest och humörsvängningar. Nutrition är oerhört viktigt för cancerpatienter vid alla tillfällen. Under cellgifter och strålning, är målet att upprätthålla tillräcklig näring för att optimera immunförsvaret, upprätthålla styrka och tål behandlingarna . Det är viktigt att innehålla en balanserad kost genom en läkare eller dietist är noga med att övervaka relevanta kosten alternativ . Kost och näring under cellgifter och strålbehandling bör baseras på toleransnivåer förknippade med specifika fysiska symptom

hälsosamma måltider

Enligt American Cancer Society , vissa människor går upp i vikt under kemoterapi , trots illamående , på grund av att försöka hantera vissa livsmedel cravings . Detta är en av anledningarna är det viktigt att engagera sig i den bästa näringen strategin möjligt under behandlingen . Äta hjälper väl att hantera biverkningar och bättre bekämpa infektioner för att bygga friska vävnader snabbare .

Välj en balanserad kost som innehåller så många av de näringsämnen som kroppen behöver och som kan tolereras . Inkludera så många grönsaker och så mycket fågel och fisk som möjligt . Balansera kosten med hela vinster och fettsnåla mejeriprodukter . Se till att tillräckligt med kalorier förbrukas att hålla vikten på en tillfredsställande nivå med tillräckligt med protein för att reparera muskler, organ , hud och hår . I allmänhet äter minst fem portioner frukt och grönsaker och två till tre portioner av fullkornsprodukter dagligen . Drick mycket vatten och elektrolyter vätskor för att skydda urinblåsan och njurarna under behandling . Undvik halvfabrikat och de som innehåller konserveringsmedel så mycket som möjligt . begränsa fett till 20 procent och lägre sockerintag

Kost och biverkningar

Cytostatika kan orsaka en rad biverkningar som påverkar magen som illamående , diarré, kräkningar och förstoppning , samt smak och aptit förändringar , trötthet , munsår och huvudvärk . Strålbehandling kan påverka kroppen beroende på vilken typ av strålning på specifika områden på kroppen. Huvud , hals och bröst behandling kan orsaka muntorrhet , ont i halsen och svårigheter att svälja , samt förändringar smak och magbesvär .

En hälsosam kost inklusive livsmedel från US Department of Agriculture och US Department of Health and Human Services Food Guide Pyramid inklusive de fem olika livsmedel grupper upprätthålls under varje dag är optimalt . Men på grund av biverkningar av cellgifter och strålbehandling , är det inte alltid möjligt.

När obehagliga biverkningar gör det svårare att konsumera hälsosam mat i sin naturliga form , överväga alternativ som en klar vätska diet av fruktjuice , örtte och grönsaker eller andra substrat. Eftersom symtomen avtar , kan saker som mjölk , soppor grädde och gröt läggas till. Kosten får förväg så att regelbunden hälsosam mat kan introduceras långsamt .

Alternativa Nutrition metoder

Förutom en klar flytande diet , skakar särskilda näringsändamål som kan göras hemma , liksom de som produceras för diabetiker , kan vara bra alternativ till mat när hälsosam mat är svårt att tolerera . Flytande och pulver måltidsersättningar tagit tre till sex gånger om dagen kan vara fördelaktigt. Håll hälsosamma mellanmål som kex jordnötssmör , granola , barer protein , nötter, torkad frukt , hårdkokta ägg , ost pinnar , färska skära grönsaker och frukt och trail mix tillgängliga . Ibland är det lättare att tolerera snacks än hela måltider . Försök att smutta små mängder vätska i samband med måltid så fullhet innan avslutat en liten måltid inte inträffar .

Vitamin och Herb Kosttillskott

Innan innehåller några vitaminer , kosttillskott eller örter , konsultera läkare, dietist eller sjuksköterska att säkerställa att produkterna inte kommer att orsaka ytterligare problem. Om överväger kosttillskott , få en kopia av " Thinking om komplementär och alternativ medicin : En guide för personer med cancer ", en gratis bok som erbjuds av National Cancer Institute .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.