tjocktarmscancer riskfaktorer

Enligt American Cancer Society , är tjocktarmscancer den tredje vanligaste dödsorsaken för vuxna i USA . En person har en 1 på 19 chans att utveckla sjukdomen under sin livstid . Det finns idag inget botemedel mot cancer i tjocktarmen , men den är behandlingsbar när de upptäcks i ett tidigt skede

Riskfaktorer

Mayo Clinic räknar upp ett antal riskfaktorer i samband med koloncancer . Afro- amerikaner har den högsta frekvensen av tjocktarmscancer grund av en annan etnicitet . Sjukdomen förekommer oftast hos personer äldre än 50-års ålder . Du är också mer sannolikt att få sjukdomen om någon i din närmaste familj hade det också . Andra riskfaktorer är övervikt, rökning, diabetes och en fettrik kost .

Fakta

Colon cancer är cancer som utvecklas i kolon . Ett annat namn för tjocktarmen är tjocktarmen , som är den nedre delen av matsmältningssystemet. Blanda inte ihop detta med rektalcancer , som utvecklar under de senaste inches av tjocktarmen . De är två skilda former av sjukdomen .

Symtom

Anal blödning och blodig avföring är två av de mest kända symtom på tjocktarmscancer. Andra symtom är inte lika alarmerande , och som ett resultat ignoreras ofta . Dessa symtom är trötthet , magkramper , gas och diarré eller förstoppning. Uppsök läkare om du ständigt upplever något av dessa symtom .

Diagnos

Kolon cancer utvecklas från polyper växer i kolon . Alla polyper konstateras vid en granskning tas bort eftersom det finns inget sätt att berätta som är cancerogena och som är godartade . En patolog testar polyper för cancer när de tas bort från kolon .

Behandling

Kolon cancerbehandlingar är desamma som för andra former av cancer. Kirurgi, strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste . En person med koloncancer får genomgå en eller flera typer av behandling.

Förebyggande /Lösning

Att äta en kost rik på frukt och grönsaker kan minska din risk att utveckla tjocktarmscancer. Daglig motion och rökstopp rekommenderas också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.