Hur man testar för testikelcancer

I USA påverkar testikelcancer ofta unga män mellan 15 och 35 . Men det är en vanlig form av manlig cancer som är mycket behandlingsbar . American Cancer Society berättar att för alla män som diagnostiserats med denna typ av cancer den femåriga överlevnaden är cirka 95 procent . I vissa fall män upptäcka ofta tecken på testikelcancer genom självrannsakan . För att göra en korrekt diagnos , kommer läkarna måste testa för testikelcancer . Detta kan innebära ett batteri av olika typer av tester .
1 .
Upptäcka tidiga tecken och symtom på testikelcancer genom självrannsakan . Tecken på en knöl eller en massa i testiklarna kan indikera ett möjligt problem . Några andra symtom på testikelcancer är svullna eller anbud testiklar , en tung känsla eller värk i pungen eller nedre delen av magen . Vid sällsynta tillfällen kan ett tecken Smärta och en utvidgning i bröst . Upptäckt genom självrannsakan , kan leda till tidig diagnos och behandling.
2 .
Se en läkare om du upptäcker några symtom på testikelcancer . Läkaren kommer att ta din sjukdomshistoria och göra en fysisk undersökning som kan inkludera känslan magen efter tecken på svullna lymfkörtlar och kontroll för de symtom som anges i steg 1. Om en läkare misstänker cancer , kan han beställa ett batteri av tester .
3 .
Följ läkarens rekommendation och få ordentligt testade . En provning som kan behövas är en ultraljudsundersökning . Detta test innebär att man använder ljudvågor för att ta en bild av pungen , testiklarna och andra omgivande organ för att upptäcka tecken på massan eller klump och dess typ . En solid knöl kan vara ett tecken på cancer , så kommer andra test vara nödvändigt .
4 .
Ta ett blodprov för att upptäcka testikelcancer eller testikelcancer . Förekomsten av tumörmarkörer , som är proteiner som produceras av cancer , kan hittas genom att vissa blodprov som innehåller alfa- fetoprotein och humant koriongonadotropin ( se avsnittet Resurs nedan) . En förhöjd räkna i dessa proteiner kan föreslå cancer .
5 .
genomgå en biopsi eller operation för att avgöra helt om du har testikelcancer . I sällsynta fall kan en läkare ta ett vävnadsprov eller biopsi och få den undersökt omedelbart av en patolog för att se om massan är cancer eller godartad innan ytterligare kirurgi . Men i de flesta fall kommer läkarna ofta bara operera punktskattepliktiga helt testikeln , sädesledare och tumören . En patolog kommer tenta bort vävnad efter tecken på cancer .
6 .
Bestäm hur långt cancern har avancerat genom att genomgå röntgenundersökningar som kan inkludera lungröntgen , datortomografi och MRT . Dessa undersökningar kan vara nödvändiga om patologen finner bevis för att cancer . Behandlingen alternativ kommer att bero på scenen av cancer som bestäms av dessa cancertester

tips och varningar


 • Det finns olika typer av testikelcancer . men två huvudtyper är icke-seminom och seminom (se Resurser nedan) .

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.