förebyggande strålning för en knöl i bröstet

En lumpectomy är borttagande av en cancertumör ( klump ) i bröstvävnaden tillsammans med några omgivande vävnad , enligt BreastCancer. org . Detta bröstbevarande kirurgi är effektiva för att avlägsna vissa bröstcancer , men ibland andra förebyggande åtgärder används för att bidra till att minska risken för återkommande tumörer i bröst eller omgivande områden. Strålning är ofta metoden för denna typ av förebyggande

Vad är strålbehandling ?

strålbehandling eller strålbehandling , är en typ av behandling som använder energi som frigörs i partiklar eller vågor på särskilda områden av kroppen . I cancerbehandling , är strålbehandling används för att döda cancerceller eller minska storleken av tumörer , enligt National Institutes of Health .

Strålbehandling är utspritt över tiden för att skydda normala celler från så mycket exponering som möjligt . Generellt människor får behandling fem dagar i veckan under fem till sju veckor . Under behandlingar kommer de delar av kroppen som inte behandlas vara skyddade från strålning .

Strålning Efter lumpectomy

Strålning efter en lumpectomy är vanligt , enligt BreastCancer. org . De flesta patienter erhåller fem till sju veckors strålbehandling efter en lumpectomy . Eventuellt kvarvarande cancerceller i bröstvävnaden som kan ha lämnats kvar vid operationen förstörs av strålning . Återfall av cancer är betydligt lättare med post-lumpectomy strålning , men det är viktigt att veta att upprepningar kan fortfarande hända . Enligt BreastCancer. org visade studier publicerade i New England Journal of Medicine 2002 ett 9 procent återfall i bröstcancer i en studie och en 14-procentig återkommer i en annan . I dessa fall en mastektomi utfördes och var framgångsrik i att befria kvinnor av sjukdomen .

biverkningar

Förutom att rädda liv fördelarna med strålbehandling, är behandlingen också fri från omedelbara biverkningar , enligt till RadiologyInfo. org . Biverkningar av strålbehandling uppträder vanligen gradvis under hela behandlingen och de flesta patienter inte behöver medicin av något slag för att klara av dem . Patienterna blir ofta lätt trött hela deras behandling eller uppleva korta stickande smärtor eller matt värk i det behandlade området .

De vanligaste reaktionerna för strålning som kan kräva ytterligare medicinsk vård är hudirritationer . Dessa reaktioner kan vara allt från lätt rodnad i huden för svår klåda och även solbränna-liknande blåsor . En vanlig missuppfattning är att strålning kan orsaka kräkningar och håravfall på huvudet . Illamående kan utlösa kräkningar och ibland närvarande under de följande timmarna efter en behandling , men är inte en viss effekt. Håravfall händer bara när det gäller behandling , så att du inte kommer att förlora håret på huvudet efter bröst strålning .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.