Hur identifiera läpp cancer

Enligt Cancer Centers of America , är läpp cancer " den vanligaste formen av cancer i munhålan. " Konsekvent solexponering kan öka dina chanser att utveckla sjukdomen. Endast en läkare kan korrekt diagnostisera tecken och symptom på läpp cancer . Det är absolut nödvändigt att omedelbart söka läkare om du utvecklar sår eller skador på dina läppar . Om läpp cancer upptäcks i ett tidigt stadium , kan behandlingar bota möjligen sjukdomen
1 .
Uppsök läkare om du visar tecken på sår på läpparna som inte läker . Se en läkare eller tandläkare om du också börja märker några konstiga förändringar i munnen , såsom knutor , vita fläckar i munnen eller runt munnen , eller andra förändringar som orsakar dig smärta eller svårigheter att svälja eller tugga .

2 .
Har din läkare gör en fysisk undersökning av hela munnen och halsen , tandkött , tänder och läppar . Hon kommer också känna halsen för några hårda massa eller klumpar som kan tyda svullna lymfkörtlar . Beroende på prov , får hon också rekommendera en biopsi .
3 .
Tala om för din läkare om du har rökt cigaretter eller tuggas tobak i det förflutna eller närvarande , eftersom detta kan bidra till cancer i munhålan och kan göra en diagnos av läpp cancer .
4 .
genomgå en incisional biopsi för att ta bort en del av en hudförändring . Laboratoriet kommer att undersöka provet för att avgöra om cancerceller finns .
5 .
Har en ambition cytologi om en massa är för stor för en incisional biopsi . Du kan bli tvungen att genomgå flera cytologies för att få en tillräcklig mängd av cellulära material . Fråga din vävnad patologen före ingreppet om du har några frågor eller funderingar kring hur provet tas och hur rättegången äger rum .
6 .
Fråga din tandläkare för en " muntlig pensel " biopsi Om du föredrar att inte genomgå de andra förfaranden . Din tandläkare kommer att gnida ett litet urval av det drabbade området med en borste för att samla in cellprover , som sedan kan granskas i mikroskop för att kontrollera cancerceller .
7 .
genomgå ytterligare , som t. ex. en datortomografi eller magnetkamera för att bekräfta diagnosen av en malignitet . När du har en bekräftad diagnos , följa upp samvetsgrant med din onkolog om hur man bäst behandla din cancer .

tips och varningar


 • Använd ett läppbalsam som har en Solskyddsfaktor på minst 15 .
 • När du har fått diagnosen , använd en bandspelare på din läkarbesök som hjälper dig att komma ihåg vad din onkolog säger . Detta kommer att hjälpa senare när det gäller att diskutera din behandling.
 • inte vänta för att se en läkare om du börjar utveckla sår på läpparna .
 • Ju längre du väntar till söka en diagnos , desto svårare blir det att behandla din cancer .

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.