hur är humant papillomvirus som länkar till livmoderhalscancer ?

HPV Stammar

Det finns mer än 100 besläktade virus grupperade som humant papillomvirus ( HPV ). Papillomvirus orsakar vårtor eller papillom , varav de flesta är godartade ( noncancerous ) tumörer eller utväxter på händer , fötter , i halsen eller underlivet . Av de 100 former av HPV , de flesta är tillfälliga och inte anledning till allvarlig oro , men vissa stammar är cancerframkallande ( cancerframkallande ) och betraktas som hög risk . Dessa virus tenderar att dröja kvar i kroppen och kan ofta gå obemärkt under lång tid . Högriskgrupp stammar av HPV som kan leda till cancer finns stammar 16, 18 , 31, 33 , 35 , 39 , 45 , 51 , 52 , 56 , 58 , 59 , 66 , 68 och 73 . Var och en av dessa stammar är sexuellt överförbara . Av dessa typer , HPV 16 och HPV-18 är av högsta intresse . Enligt National Cancer Institute , stammar 16 och 18 bär skulden för cirka 70 procent av fallen av livmoderhalscancer . Typerna 16 och 18 utväxter låta form på livmoderhalsen , som vanligen är platt och mycket svåra att upptäcka. Dessa är inte att förväxla med den externa genitala vårtor orsakade av HPV-6 och HPV -11 , varav ingen är cancerframkallande .

Risker

Eftersom alla hög risk typer av HPV är sexuellt överförbara , oansvarigt sexuellt beteende är det ledande bidragsgivare till smittas av viruset . Efter att ha många sexuella partners eller oskyddad sex både öka kvinnans möjligheter att upphandlande HPV . En kvinnas risk för HPV ökar med hennes antal sexpartners . Om en kvinna redan har en STD , är risken för HPV sammandragning högre också. Slutligen ökar tidig sexuell aktivitet kvinnans chans att få HPV . Enligt Mayo Clinic , ha sex före 18 års ålder ökar risken för att omogna celler är mer mottagliga för allvarliga cellförändringar cellförändringar som HPV kan orsaka . Förutom sexuellt beteende , kan andra faktorer bidrar till HPV , såsom rökning och ett svagt immunförsvar . De flesta kvinnor som är infekterade med HPV aldrig kommer att utveckla livmoderhalscancer och HPV kommer att klara upp på egen hand , men om en kvinna immunförsvar försvagas av ett annat tillstånd , att hennes chanser att utveckla livmoderhalscancer ökar .

Förebyggande

Det bästa sätt att eliminera risken för HPV -infektion är att avstå från genital kontakt med en annan person . HPV sprids från hud-mot- hudkontakt mellan individer , inte bara genom samlag , men användningen av en latex kondom och ett ömsesidigt monogamt sexuellt förhållande är säkra strategier för dem som vill vara sexuellt aktiva . Flickor 11-12 rekommenderas starkt att vaccinera sig . Gardisil är ett vaccin som skyddar mot det mest riskfyllda stammar av HPV och är mest effektivt om emot före förlusten av oskuld . Vaccinet är också effektiv för unga kvinnor ålder 13-26 . Alla kvinnor uppmuntras att få rutin Livmoderhalsprover också . Livmoderhalsprover är det mest effektiva sättet att upptäcka tidiga stadier av livmoderhalscancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.