sjuksköterskans roll vid prevention av livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer rankas som en av de vanligaste formerna av cancer hos kvinnor . I 202C uppskattningsvis 11. 000 nya fall av livmoderhalscancer kommer att diagnostiseras i USA , och mer än 4000 amerikanska kvinnor kommer att dö av livmoderhalscancer. Sjuksköterskor utföra ett antal steg under ordinarie mottagningsbesök som kan förhindra eller upptäcka livmoderhalscancer

cellprov

Innan 1955 var livmoderhalscancer en av de vanligaste dödsorsakerna bland amerikanska kvinnor. Men mellan 1955 och 1992 sjönk dödligheten i livmoderhalscancer med nästan tre fjärdedelar . Denna minskning beror i hög utsträckning tidig upptäckt av livmoderhalscancer genom Pap-test .
Under en Pap-test , kompresser sjuksköterska celler i livmoderhalsen . Testet identifierar ett antal infektioner , samt ohälsosamma livmoderhalscancer celler i ett tidigt skede av livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är mycket behandlingsbar när de upptäcks tidigt . Som ett resultat , gynekologer tyder på att alla kvinnor över 21 års ålder , och kvinnor under 21 år som varit sexuellt aktiva i tre år eller mer , få regelbundna Pap filmvisningar . Kvinnor under 30 bör få Livmoderhalsprover varje år . Äldre kvinnor får utrymme ut dem till vartannat eller vart tredje år .
sjuksköterska på din barnmorska eller gynekolog kontor kan utföra de Pap pinnen under en gynekologisk undersökning.

HPV -vaccin

humant papillomvirus , HPV eller Orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer. En sexuellt överförbar sjukdom , är HPV mycket vanligt . Vissa stammar av papillomvirus orsakar genitala vårtor , men de flesta orsakar inga symtom . Som ett resultat känner många män och kvinnor inte att de har virus, och sprida det omedvetet sina sexuella partners .
Ett HPV -vaccin har godkänts av FDA för kvinnor i åldern 12-26 , och versioner av vaccin för äldre kvinnor och män är på gång också . Medan vissa invändningar mot vaccinet på grund av att det kommer att främja sexuell aktivitet hos unga kvinnor , och andra har säkerhetsproblem om vaccinet , majoriteten av gynekolog kliniker och barnläkare rekommenderar vaccin till sina patienter. Sjuksköterskor administrera vanligen tre-dos-serien av vaccinet .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.