leukemi och viktminskning

Leukemi är en livshotande cancer . Vid leukemi , de vita blodkropparna delar sig okontrollerat och choke ut produktionen av normala röda och vita blodkroppar och blodplättar . Viktminskning med leukemi kan direkt förknippas med symtom på sjukdomen eller de behandlingar som används för att stoppa dess progression

leukemi

Leukemi är en elakartad cancer i blod och benmärg . Det finns fyra olika typer av leukemi : akut lymfatisk leukemi ( ALL ) , akut myeloisk leukemi ( AML) , kronisk myeloisk leukemi ( KML ) och kronisk lymfatisk leukemi (KLL ) . Varje typ av leukemi börjar i benmärgen.

Riskfaktorer och effekter

Någon , i alla åldrar , kan få leukemi . Akut lymfatisk leukemi är den vanligaste formen av leukemi hos barn . Akut myeloisk leukemi och kronisk lymfatisk leukemi är de vanligaste typerna hos vuxna . Personer över 60 år är mest sannolikt att få leukemi . Många som utvecklar leukemi har inga riskfaktorer . Andra människor har riskfaktorer och inte utvecklar leukemi . De exakta orsakerna till leukemi är okända . Effekterna av leukemi är trötthet och viktminskning.

leukemi och viktminskning

oavsiktlig viktminskning är en av de varningssignaler om leukemi . Det kan orsakas av stress sjukdomen sätter på kroppen eller genom utsläpp av kemikalier på grund av sjukdomen . Dessutom kan viktminskning leda från leukemi behandlingar som cellgifter och strålning .

kemoterapi och viktminskning

Två av biverkningarna av kemoterapi är illamående och kräkningar . Dessa kan orsakas av behandlingen eller de kan utlösas av en känslighet för vissa dofter efter kemoterapi . Det är inte ovanligt att människor går igenom kemoterapi för att förlora sin aptit . Cytostatika kan orsaka magbesvär eller ont i mun . I vissa fall kan en förändring av kost eller att äta kex hjälper lindra symptomen . Om illamående och kräkningar är allvarliga , kan antinausea mediciner behövas .

individer som har viktminskning som ett resultat av kemoterapi bör rådgöra med sin läkare eller en dietist om hjälp . Under kemoterapi , individer behöver fler kalorier och protein . MD Anderson Cancer Center rekommenderar att äta sex små måltider om dagen , ofta snacks och lägga proteinrika livsmedel i kosten . Flytande näringstillskott rekommenderas för personer som inte kan behålla maten . I extrema fall kan en intravenös linje ( IV ) att behövas .

Strålning och viktminskning

Strålbehandling är ofta föreskrivs för leukemipatienter. Strålbehandling innebär att man använder hög dos röntgenstrålning . Det används som en fristående behandling eller i kombination med kemoterapi . Liksom kemoterapi , kan strålbehandling ge illamående och kräkningar . Det kan också orsaka diarré . Patienter kan förlora sin aptit eller känner sig alltför trött för att äta . Alla dessa förhållanden kan leda till viktminskning . Dessa biverkningar försvinner vanligtvis efter behandlingen avbryts .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.