livmoderslemhinnan vs livmoderhalscancer

Endometriecancer och livmoderhalscancer är sjukdomar som drabbar könsorganen hos kvinnor . Endometrium är det inre lagret ( lining ) av livmodern . Livmoderhalsen är den del av en livmoder som ansluter livmodern till vaginan

Orsaker till livmoderhalscancer

Den främsta orsaken till livmoderhalscancer är humant papillomvirus , som är en vanlig infektion sprids genom sexuell kontakt . Andra orsaker till livmoderhalscancer kan innefatta rökning , långvarig användning av p-piller och ha en massa barn .

Orsaker till livmodercancer

Faktorer som ökar risken för livmodercancer är ålder , långvarig användning av östrogen utan progesteron för hormonbehandling och fetma ( vissa östrogen görs i fettvävnaden ) .

Symtom

endometrios och livmoderhalscancer har liknande symptom , även onormal vaginal blödning eller ansvarsfrihet , bäckensmärta och smärta vid samlag. Många gånger , förekommer dessa symtom inte under de tidiga stadierna av livmoderhalscancer.

Diagnos

Endometriecancer inträffar efter klimakteriet . Livmoderhalscancer kan inträffa när som helst . Båda cancer diagnostiseras genom Pap tester och biopsier . Livmoderhalscancer är också diagnostiserats med kolposkopi som tittar på livmoderhalsen , livmodercancer är också diagnostiserats med en transvaginalt ultraljud som undersöker livmodern

Behandling

Båda cancer är vanligtvis behandlas med kirurgi och strålbehandling. Endometriecancer kan också behandlas med hormonell behandling , livmoderhalscancer kan behandlas med kemoterapi .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.