vad är en flexibel sigmoidoskopi ?

En flexibel sigmoidoskopi är en central del av utrustning som används vid screening för tjocktarmscancer. En flexibel slang 60cm ( cirka 23 inches ) lång , innehåller sigmoidoskop enheten en kamera för video inspektion av tjocktarmen området

Användning

flexibel sigmoidoskopi är en av två metoder används för att detektera cancer i tjocktarmen via blödning identifiering av källor, anatomisk avvikelse och bevis och provtagning av polyper , grundsjukdomen av som är ett förstadium till cancer .

sigmoidoskopi Versus Koloskopi

De två förfarandena är relativt lika i att de utför en video sond av kolon området och kan smaka eller ta bort polyper ( små oregelbundna utväxter på kolon väggen) . Den stora skillnaden mellan de två är det område som kan inspekteras . Till exempel är en koloskopi kan se hela längd i tjocktarmen , medan sigmoidoskopi får endast tillgång till den nedre delen .

effektivitet och noggrannhet båda förfarandena ökar i takt med en ockult blod i avföringen test ( FOBT ) . Detta test kan användas för att ange cancer i något område i tjocktarmen , och bygger på att upptäcka spår av blod i avföringen , vilket tyder på potential för flera av kolon frågor .

Förfarande Förberedelser

kolon måste renas för att få de mest korrekta resultat. Detta innebär i allmänhet före behandlingen kost ändringar och användning av ett recept laxermedel som bestäms av läkaren , baserat på symptomen . Denna del av förfarandet kan inte användas OIF det finns bevis för överdriven diarré .

allmänhet , ingen förändring i användningen av receptbelagda läkemedel kommer att krävas. Undantaget från detta skulle vara någon medicin eller över disk produkt ( t. ex. aspirin) som fungerar som ett blodförtunnande medel , minska effektiviteten i FOBT samt öka risken för blödningar i händelse av en polyp biopsi .

Förfarande

Innan starten på en flexibel sigmoidoskopi förfarande , är en allmän anestesi vanligen administreras . Förfarandet orsakar sällan mätbara smärta , de vanligaste symtomen är en känsla av tryck , kramper , gasbildning, eller en känsla av fullkomlighet . Patienten kommer att ligga på vänster sida , och sigmoidoskop skall införas genom anus och sakta gick genom ändtarmen och in i nedre tjocktarmen . Den kolon är inspekteras med hjälp av en tv- monitor , vilket gör undersökning av tjocktarmen väggarna . Biopsier ( vävnadsprov ) av alla misstänkta området kan tas under denna tid. Proceduren tar vanligtvis inte mer än 15 minuter och kan fyllas på så lite som fem minuter .

Risker

Eftersom det administreras av en utbildad professionell i en kontrollerad miljö , riskerna i samband med förfarandet är minimala . Vanligast , men sällsynt , är punktering av kolon väggen ( kräver operation för att reparera ) och blödningar i biopsi .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.