kemoterapi tips

Cytostatika är en drog -baserad behandling som använder specifika mediciner för att förstöra okontrollerat , livshotande celler inuti kroppen . Det är oftast förknippas med behandling av olika former av cancer. Cytostatika kan vara oerhört påfrestande , både fysiskt och känslomässigt . Det är möjligt att lindra en del av denna stress under behandling

Cytostatika Metoder

mängd och typ av kemoterapi du får varierar beroende på typ och svårighetsgrad av din cancer . Vanliga metoder för att administrera cellgifter omfattar intravenös ( IV ) behandling , oral medicinering, en injektion i muskeln eller under huden och en kräm som appliceras på huden . Om du får ett IV , låt din läkare eller sjuksköterska vet omedelbart om du känner en brännande känsla eller någon annan smärta . Om din IV administreras genom en kateter eller en enhet som kallas en hamn , behöver du även att titta på eventuella tecken på infektion vid IV-stället .

potentiella biverkningar

Enligt Mayo Clinic , några av de effekterna av cytostatika är relativt lindriga , medan andra utgör allvarliga komplikationer för din hälsa . Vanliga biverkningar som kan uppstå under aktiv behandling omfatta aptitlöshet , illamående , kräkningar , trötthet , håravfall , diarré , feber , smärta , förstoppning och aptitlöshet . Långsiktiga effekter i efterdyningarna av behandling kan omfatta njurskada , infertilitet , nervskada , störningar hjärta och eventuell utveckling av andra former av cancer . Genom ett nära samarbete med din läkare och sjuksköterskor , är det möjligt att undvika att utveckla åtminstone några av dessa komplikationer.

handskas med biverkningar

beroende på ett antal faktorer, bland annat din hälsa , kan du uppleva olika nivåer av biverkningar under behandlingen . Eftersom du inte vet i förväg när eller hur mycket du kommer att påverkas , se till att ge tillräcklig tid för vila på dagen för behandling , liksom för den följande dagen . Om du kan , få någon att köra dig till och från din kemo sessioner , och göra upp planer i förväg för vardagliga behov som mat och barnomsorg .

Se till att berätta för din onkolog om du får effekter kemoterapi sida . Beroende på de uppgifter om din situation , kan alternativa mediciner finnas att effektivt behandla din cancer med färre problem . I andra fall kan det också vara möjligt att justera antingen dosering eller behandling schema för din nuvarande medicinering på ett sätt som ger färre störningar . Var medveten om att din läkare inte kommer att veta i förväg exakt hur du kommer att svara på behandlingen och feedback till honom är en viktig del för att avgöra de bästa alternativen som din cellgiftsbehandling fortskrider .

hantera stress

Lär dig så mycket du kan om din kemoterapi , inklusive din onkolog övergripande mål och behandling Outlook. Gör det kan väsentligt underlätta eventuella känslor av stress , maktlöshet eller hjälplöshet . Motion om du har möjlighet att göra det , och hålla engagera sig i aktiviteter som kopplar du av eller ge dig glädje . Lita på stöd från familjen så mycket som möjligt och dela erfarenheter med andra går igenom kemoterapi . Rådgör med din läkare för ytterligare tips för att hantera kemoterapi , och se Referenser och resurser här för mer användbar information .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.