prognos av malignt melanom

Hudcancer är den vanligaste diagnosen cancer hos både män och kvinnor i USA , rapporterar US Centers for Disease Control and Prevention . Ett malignt melanom är en typ av hudcancer som uppstår i hudens celler som ansvarar för pigment som kallas melanocyter

Betydelse

De största bidragande faktor som avgör din prognos efter diagnos av malignt melanom är hur tjock cancertumör är när den hittas , förklarar Cleveland Clinic . Detta beror på att ju djupare cancern flyttar in i huden , desto större är sannolikheten att det kommer in i ett blodkärl eller lymfkörtel och sprider sig till ett annat område i kroppen , rapporterar American Academy of Dermatology .

Typer av stegen

Det finns fyra huvudsakliga stadier av malignt melanom bestäms av hur djupt tumören är , om det finns ett sår eller ont i samband med melanom och huruvida cancern har spridit sig . Om cancern har spridit sig , är placeringen och hur allvarlig den sprids också beaktas .

Test

För att fastställa prognos av malignt melanom , läkare utföra en biopsi genom att ta bort tumören eller en del av den och skicka iväg för analys på ett medicinskt laboratorium , förklarar Cleveland Clinic . I vissa fall kan din läkare också ta ett prov på dina lymfkörtlar

Statistik

När fångats under dess tidigaste skede , 95 procent av patienter med malignt melanom överlever i fem år , medan 88 procent når 10-årsdagen av diagnos , förklarar Cleveland Clinic . Om upptäcktes under den mest avancerade stadium , sjunker den femåriga överlevnadsgraden till 7 till 19 procent med en 10- års överlevnad på 3 till 16 procent .

Överväganden

Din individuella prognosen kan variera från statistiska medelvärden . Din onkolog kommer att kunna ge dig en mer exakt uppfattning om sannolikheten för ditt fullständiga återhämtning från malignt melanom .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.