tånagel förlust till följd av cancerbehandling

Cancerbehandling medför ofta med sig några överraskande förändringar . De flesta människor har hört talas om håravfall vid kemoterapi , men många är förvånad över att de kan förlora finger-och tånaglar , ett tillstånd som kallas onychomadesis samt

Orsaker

Enligt American Cancer Society , hår , hud och naglar förändringar under cancerbehandling ofta orsakas av vissa cytostatika .

Symtom

Du kan börja märka nageln sängar mörkare eller blir skört . Det är också vanligt att märka åsar eller märker att naglarna verkar lossna. Detta kan hända med både tånaglar och fingernaglar .

Solutions

Nail krämer är effektiva för naglar som blir sprött under cancerbehandling. Dessutom föreslår National Cancer Institute med hjälp av en frusen handske . En fransk studie har visat att patienter som har burit en frusen handske vid intravenös cellgiftsbehandling enligt uppgift har haft mindre skador på hud och naglar.

Varning

Om du misstänker uppkomsten av onychomadesis , se till att du är försiktig med händer och fötter . Du vill inte att " rippa " en tånagel eller nagel av , även om det lossas , ta bort den innan det är klart kan vara mycket smärtsamt

Tips

Se till att du håller dina fötter skyddas i alla lägen . Bär inte med öppen tå sandaler eller skor , eftersom dessa kan lägga din tånagel i riskzonen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.