vad PSA-nivån skulle kalla för en biopsi ?

Prostataspecifikt antigen (PSA ) tester används för att upptäcka potentiella prostatacancer . Förhöjda nivåer i ett PSA- test kan leda till att utförandet av en biopsi , ett vävnadsprov-provtagningsförfarande som definitivt kan avgöra om cancer är närvarande

Fakta

PSA är en typ av protein som skapas av celler inuti prostatakörteln. Normalt , män ha en låg nivå av PSA i blodet deras , men cancerogena och noncancerous förhållanden kan orsaka nivåer av proteinet att stiga .

PSA-test

Läkare kontrollera PSA-nivåer med ett blodprov . Hos friska män är normala PSA uppgår i allmänhet anses vara mindre än 4 nanogram per milliliter (ng /ml) blod .

tolka resultat

Enligt peer -reviewed service Lab tester online , finns det inga tydliga konsensus om hur högt ett PSA- nivån måste innan en biopsi är beställd. Det finns dock en enighet om att behandlingen är större än 10 ng /ml visar en allvarlig ökning av cancerrisken .

Resultat Det kan leda till biopsi

PSA värden mellan 4 ng /ml och 10 ng /ml utgör en något högre risk för prostatacancer och andra sjukdomar noncancerous prostata . Läkare kan beställa en biopsi för resultat inom detta intervall eller högre .

Överväganden

Prostatacancer också kan förekomma hos individer med normala PSA-nivåer . Cancer kan vara mer aggressiv i dessa fall .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.