vad är skillnaden mellan situ bröstcancer och invasiv bröstcancer ?

Från och med 202C bröstcancer var den näst vanligaste diagnosen cancer bland kvinnor i USA . Endast hudcancer var vanligare . Två huvudsakliga typer av bröstcancer , in situ och invasiva , dela vissa gemensamma drag , men behandlas ofta annorlunda

In Situ

Uttrycket " in situ "kommer från de latinska orden för " på plats. " Duktal cancer in situ ( DCIS ) definieras som cancer som stannade inne i duktal systemet och har inte flyttat in i omgivande vävnad. Lobulär cancer in situ ( LCIS ) är cancer i loberna , vilka är de mjölkproducerande körtlar .

Invasiva

invasiv cancer är ibland som infiltrerar cancer . När cancer går från ledningar eller lober och i den omgivande fettväven eller bröstvävnaden , blir det invasiva . Enligt National Cancer Institute , duktal eller lobulär bröstcancer kan gå in i flytta aggressiva , invasiv typ av cancer .

Diagnos

I situ bröstcancer är ofta för liten för att märkas . Mammogram visar in situ cancer som små , vita prickar . Dessa punkter är förkalkade cancerceller . Invasiv cancer kan upptäckas genom närvaron av en knöl i bröstet eller armhålan , bröstvårtan , ömma bröst eller som ett resultat av ett mammogram .

Behandling av in situ cancer

in situ cancer ofta behandlas med bröstbevarande kirurgi ( lumpectomy ) följt av strålning .

behandling av invasiv cancer

invasiv cancer kan kräva en mer offensiv hållning , som som mastektomi eller kemoterapi . Läkare överväga om cancern har spridit sig och risken för återfall vid fastställandet av vilken behandling som behövs .

Förskott

I situ bröstcancer var sällan diagnosen före 1980 . Den ökade användningen av mammografi har lett till att bröstcancer upptäcks tidigare , ofta innan den har hunnit utvecklas till invasiv cancer .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.