fibromyalgi och ökad risk för neuropatisk smärta i kemoterapi

Fibromyalgi är en komplex sjukdom vars orsaker är okända . En behandling för många typer av cancer är administrering av läkemedel giftigt för cancerceller som kallas kemoterapi . En person med fibromyalgi kan utveckla cancer och genomgår cytostatikabehandling

Fibromyalgi

Tills för några år sedan många läkare trodde att denna sjukdom , som huvudsakligen återfinns hos kvinnor , var psykologiskt svar . Eftersom laboratoriet eller röntgenundersökningar kunde visa någon anledning , trodde de läkare som det inte var " riktigt. " . Nu är fibromyalgi erkänns som en sjukdom med symtom . Det främsta tecknet , som bestämmer diagnos , är muskelsmärta med definierade ömma punkter . Tender poäng fläckar , vanligen runt halsen , axlarna och nedre ryggen, att värka för många månader eller år. ömma punkter bli särskilt smärtsamma vid tryck på dem .

Enligt National Institutes of Health, "Den mjukvävnad Fibromyalgismärtan beskrivs som djupt värkande , utstrålande , gnagande , skytte eller brinna, och varierar från lätt till svår . Fibromyalgidrabbade tenderar att vakna upp med värk i kroppen och stelhet . "

Utöver muskelvärk , människor med fibromyalgi lider av en mängd andra symptom . Vissa kommer att ha många symptom typiska för sjukdomen och vissa endast ett fåtal . En ofullständig lista av specifika symtom inkluderar trötthet , irriterad tarm , minne och kognitiva svårigheter, domningar och stickningar , minskad motion tolerans , sömnstörningar , depression och spänning eller migrän

Cancer

Cancer är en sjukdom till följd av tillväxten av extra celler i kroppen som bildar en massa som kallas en tumör . Celler från elakartade ( cancer ) tumörer kan invadera närliggande vävnader. De kan också bryta sig loss och sprida sig till andra delar av kroppen . Cancer är inte en sjukdom , men många . De flesta cancerformer är namngivna efter var dom startar . Till exempel bröstcancer eller cancer i bukspottskörteln . Spridningen av cancer från någon del av kroppen till en annan kallas metastaser. Behandling beror på typen av cancer , där det finns och hur mycket det har ökat. Behandling kan ingå kirurgi, strålning och /eller kemoterapi .

Cytostatika

kemoterapi läkemedel som används för att bekämpa cancer , är gjorda för att döda snabbväxande celler . Dessa läkemedel verkar genom hela kroppen . De kan påverka friska , snabbväxande celler också. Skadorna på frisk vävnad kallas biverkningar . Den normala celler mest sannolikt kommer att påverkas är de som är snabbväxande , såsom hår och vissa celler i blodet .

biverkningar

Varje person inte får alla möjliga biverkningar från cytostatikabehandling och några människor blir få, om någon . Läkare kan förskriva läkemedel för att förhindra att vissa biverkningar eller lindra dem om de visas.

Slutsatser

Vissa människor med fibromyalgi är mer känsliga för effekterna medicinering biverkningar än personer utan detta tillstånd . Som ett resultat kan de lider mer smärta tillsammans med kemoterapi. De kan ha att välja mellan risken för allvarligare deras fibromyalgi symtom och risken för cancer som är okontrollerad .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.