Vad är orsaken till smärta i stortåns & fotleder med ändring av väder?

Flera förhållanden kan orsaka smärta och inflammation, inklusive potentiellt allvarlig skada på stortån gemensamma och omgivande område av foten. Många människor som har dessa förutsättningar rapporten ökade smärtor när vädret blir svalare och fuktigare

Väder

Många klagar på smärta strax före eller som vädret blir kallt och fuktigt. Dessa förhållanden kan orsaka gemensamma membran att expandera som droppar lufttryck, utlöser svullnad runt lederna på grund av ökat tryck på de vätskor som smörja in dem, vilket kan utlösa smärta.

Hallidux limitus /Rigiditis

Hallux limitus är en form av degenerativa artrit som skadar ledbrosket i botten av stortån, orsakar smärta och stelhet när man går och, ofta en benig bula på toppen av det gemensamma. De tillstånd försämras ofta så att den skadelidande finner det allt svårare att flytta sina tå. Namnet används för detta svåra steg är hallux rigidus. Personer med detta tillstånd har rapporterat att det blir svårare när vädret blir kallt, blåsigt och fuktigt.

Sesamoiditis

Sesamoiditis resultat från tryck på stortån gemensamma, orsakar smärta som strålar ut till resten av framfoten. Det påverkar typiskt idrottare, såsom balett dansare och fiskare baseball som satte stress på tårna och framtassarna. Smärta uppstår på flödet av stortån och svullnad kan förekomma under hela framfoten, speciellt under kalla, blöta vädret.

Behandling

Om den inte behandlas, fortsatte stress på de drabbade områdena i foten kan orsaka utveckling av smärtande ben sporrar som skaver mot nerver och vävnad och kan vara svåra att behandla. Tidig behandling består av att ändra skor för att förhindra sammandragning av stortån och ge mer stöd för den enda och, potentiellt, ortopediska skor skär för att ta bort trycket på stortån. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, kan injektioner av kortikosteroider eller ultraljud terapi hjälpa till att minska smärta och inflammation. Kosttillskott såsom glukosamin-kondroitinsulfat, vilket stärker brosk kan hjälpa till att förebygga broskskador. I svåra fall operation rekonstruera och ta bort skadade ben och vävnad är nödvändig. För svårt skadad stortår, många kirurger föreslår att smälta gemensamma eller ta bort och ersätta den med en protes för att lindra smärtan och stabilisera den.

Andra överväganden

Tänk på att kalla, fuktiga, lågt lufttryck förhållanden kan orsaka lederna för att försöka utjämna trycket, vilket sätter press på vätska som omger lederna som orsakar smärta och inflammation. Det kan vara tillrådligt att begränsa fysisk aktivitet och /eller ta anti-inflammatorisk medicin för att minska eller förhindra dessa negativa effekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.