nacke och rygg smärta som orsakas av pronerad fot

Rygg-och nacksmärta kan ha en mängd olika orsaker. Ibland är ursprunget till smärtan inte rygg och nacke alls, men fötterna

Överpronation

Pronation är en term som används för att beskriva hur foten naturligt rullar inåt som en person går eller springer. Med en normal fot, strejker hälen marken, och foten rullar inåt genom utvecklingen av steget. Pronation är viktigt eftersom det absorberar stötar. Vissa människor, däremot, rulla sina fötter för långt inåt, i en rörelse som kallas överpronation. Överpronation ofta förekommer hos personer med låga valv eller platta fötter, och det kan orsaka smärta i flera delar av kroppen.

Skador

Överpronation kan orsaka en rad skador, särskilt i löpare. Den överdrivna vridning av foten kan orsaka benskydd spjälor, plantar fasciit, bunions eller Achilles tendinit. Överpronation kan också orsaka rygg-och nackvärk eftersom foten rullar för långt inåt, vilket orsakar en ineffektiv gång som sätter stress på knän, höfter, nacke och rygg.

Skor

Lösningen på rygg-och nackvärk orsakas av överpronation kan vara så enkelt som att köpa rätt skor. En specialitet kör-skoaffär bör kunna analysera din gångstil och hjälper dig att välja skor för att motverka din överpronation. Det bästa skor för overpronaters är stabilitet eller rörelse-kontroll skor. Dessa skor kommer att bidra till att korrigera din gång, vilket bör minska din smärta.

Ortopedteknik

Ett annat alternativ kan vara anpassade ortoser. Ortoser skär som du lägger i dina skor att lägga till stöd som är specifika för din fot typ. För en overpronator kommer ortos bidra till att förhindra överdriven vridning av foten, som sedan kommer att rätta din gång och minska din rygg /nackbesvär. En fotvårdsspecialist eller sport-specialist kommer att kunna diagnostisera foten problem och föreskriva en lämplig ortos.

Specialister

En läkare som specialiserat sig på fotvård, ortopedi eller idrottsmedicin kommer att hjälpa dig att avgöra om din Överpronation är orsaken av din ryggsmärta. Om det är, får han föreskriva ortoser och föreslå mer lämpliga skor. En specialitet kör butik hjälper dig att hitta lämpliga löparskor. Om din rygg och nacke är ur läge som en följd av förändringar i din gång, kan en kiropraktor kan hjälpa lindra din smärta när du löser det grundläggande problemet i fötterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.