hur man undviker liggsår

Liggsår är hudsår som orsakas av tryck som skapas när benig kroppsdelar, såsom höfter eller hälar klämma huden mot madrassen. Skada på grund av trycksår kan gå djupt in i muskelvävnad, eller ens i benet, och kan orsaka mycket allvarliga infektioner.

Liggsår påverkar vanligtvis människor som är fysiskt handikappade eller sängliggande. Om du eller någon du bryr dig om har ett LIGGSÅR, även kallad trycksår eller trycksår, ska du meddela din läkare. Läkaren kan ordinera antibiotika för att behandla aktiva liggsår.

Patienter med diabetes behöver vara särskilt försiktiga om utvecklingen av liggsår. Alla som är i riskzonen för att utveckla trycksår måste vara medveten om hur man kan undvika liggsår.

Här är några förslag för att förhindra liggsår och hålla huden eller dina patientens hud frisk
1.
Vänd patienten ofta. Låt inte ditt patienten ligga i samma ställning i mer än en timme. Försök att flytta henne till en ny position varje halvtimme. Detta kommer att minska trycket på hennes hud som kan leda till liggsår.
2.
Smörj regelbundet för att hålla din patientens hud återfuktad. Frisk hud är starkare och mer motståndskraftiga mot att utveckla liggsår och infektioner. För mer information om hantering av mycket torr hud, vilket är vanligt hos äldre, finns i artikeln anges under resurserna nedan.
3.
Kör en luftfuktare i patientens rum för att förhindra torr hud från att utvecklas.
4.
Sätt en luftmadrass under din patient. Du kan använda en vanlig luftmadrass, den typ campare användning. Läkare vid University of Alabama fann att en luftmadrass inte lägga så mycket press på beniga delar av kroppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.