vad är orsakerna till geografiska tunga?

Geografisk tunga, medicinskt kallas godartad vandrande glossit, är ett tillstånd där tungan utvecklar oregelbundna röda fläckar som får omges av en vit ram. . Plåstren likna kartan och ändra läge på en daglig basis. De är ett resultat förlust av papiller, små prognoser på tungans yta. Geografisk tunga kan pågå i upp till en månad. Det finns ingen behandling, och tillståndet är ofarligt, men det kan vara irriterande och ibland smärtsam. Forskare har inte fastställt orsaken till geografiska tunga, enligt US National Institutes of Health, men flera möjligheter har identifierats.

Genetik

Geografisk tunga tenderar att köra i familjer, som förklaras i en studie som nämns av barnläkare Alan Green på DrGreene. com. Sjukdomen är förknippad med flera olika gener och även med andra genetiska sjukdomar. Det vanligare hos personer med psoriasis, till exempel.

Associerade villkor

Geografisk tunga är betydligt vanligare hos personer med sjukdomar relaterade till miljömedvetenhet, enligt Greene. Dessa inkluderar allergier, eksem och astma. Det är också vanligare hos personer med diabetes. Geografisk tunga är ibland förknippat med stress, som förklaras av Nya Zeeland Dermatologisk Society.

Hormoner

Kvinnor tar preventivmedel som utvecklar geografisk tunga i allmänhet har de värsta symtomen på dag 17 av cykeln, enligt Greene. Detta indikerar att hormonnivåerna kan ha en roll i oordning.

Andra orsaker

Geografisk tunga kan kopplas till B-vitaminbrist, enligt NIH. Andra orsaker kan vara irritation från varmt eller kryddstark mat, eller från alkohol. Vissa livsmedel tycks utlösa tillståndet hos vissa patienter, som noterades av NZDS, och ost är en vanlig orsak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.