ögonskador från en laserpekare

Laserpekare är händig, bekvämt och roligt. De verkligen kan göra ett intryck-särskilt under en högteknologisk presentation. Många undrar om de är säkra-särskilt om pekade direkt i ögat

Laser

Vanligt dagsljus är sammansatt av ett kaotiskt virrvarr av olika våglängder av ljus-olika färger som går i olika riktningar. Laserljus strålar av ljus alla exakt samma färg, våglängd och riktning, vilket ger en anmärkningsvärt starkt ljus från en extremt liten stråle.

Färg

Den första laserpekare var röda, och de billigaste fortfarande. Den ljusaste ljus för energi är den gröna lasrar eftersom människor ser bättre i mitten av ljusspektrum. Blå laser har först nyligen blivit tillgängliga.

Använder

Förutom pekare, laser har en miljon användningsområden. De används för att rada upp staketstolpar, att hänga bilder i gallerier, att sikta teleskop och att ange var kula kommer att gå när lasrar är knutna till gevär.

Ögonskador

ögonskador som orsakas av en laserpekare är en funktion av hur stark lasern är och hur länge det visas i ögat. Enligt Douglas A. Johnson, en ledande hälsa fysiker och laser säkerhetsansvarig för Texas A M University, en kort exponering för rättsliga lasrar är ofarligt. Långvarig exponering mer än 10 sekund) även de svagaste laser skulle kunna vara skadligt.

Idrottsevenemang

Laser har använts av åskådare på idrottsevenemang för att förvirra spelare på rivaliserande lag. I vissa länder har användningen av laserpekare varit förbjuden vid idrottsevenemang.

Laser och lagen

I USA måste alla laserpekare vara registrerat hos FDA, och det är olagligt att sälja eller marknadsföra en laserpekare med mer 5 milliwatt av makten. I Utah är det ett brott att peka en laserpekare på en polisman eller på ett fordon i rörelse. Under 2009 i Kalifornien en kvinna dömdes till 2,5 års fängelse för lysande en handhållen laser i ögonen av piloter landning jetplan på flygplatsen. De bestämmelser som beskriver farorna med laser i ögonen i USA är ANSI Z136. Dessa föreskrifter, tillsammans med Internationella regler IEC 60825, inte bara beskriva riskerna med olika typer av lasrar för ögat, de erbjuder säkerhet förslag såsom skyddsglasögon användas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.