skillnader mellan en skadad rygg och ryggsmärtor

Skillnaden mellan kronisk ryggvärk och symtom på en skadad rygg kan i stor utsträckning bestäms av typ och ursprung av smärta du upplever. Brännande eller stickande smärta, som upplevde en klämmas nerv, definieras som neuropatisk smärta och är vanligen en följd av skadad nervvävnad. Smärta som är en följd av skada eller sjukdom brukar presenteras som en molande värk eller tryckkänsla, pågår, och faller under kategorin av nociceptiv smärta, vilket innebär smärta som uppstår som en följd av vävnadsskada i skelettet, muskler eller leder.

kronisk smärta

Symtom på ryggont är många, och platsen samt vilken typ av smärta du upplever i hög grad avgör den bakomliggande orsaken. Till exempel är kronisk brännande smärta (neuropatisk) som åtföljs av domningar, stickningar och ett stift-och-nålar känsla i benen vanligen ett tecken på nervskador. Artrit är en icke-skada form av ryggont som också är kronisk och är ett exempel på nociceptiv smärta.

Akut smärta

ligger oftast i nedre delen av ryggen, är akut smärta ofta visas som en mycket kraftig smärta eller djupa molande värk. Det är inte ovanligt att akut smärta att märkas hårdare på ena eller det andra. Denna typ av smärta är oftast ett resultat av en skada eller trauma som en söndertrasad muskel eller ansträngda gemensamt och är konstant, med en rad eller spikar svårighetsgrad.

Mekaniska smärtor

Akut smärta som förvärras med rörelse eller hosta kallas mekanisk smärta. Det är den typ av smärta som redovisas med ett diskbråck eller en stressfraktur. Om du har problem med framåtböjd eller ändra ställning, eller uppleva smärta med nysning eller hosta, kan det bero på en skadad skiva i nedre ryggen. Mekanisk smärta är oftast reducerad med vila.

Diagnos Back Pain

För att få en korrekt diagnos och behandling protokoll, kan din läkare begära ytterligare diagnostiska tester. En MRI (magnetisk resonanstomografi) anses vara den mest användbara testet finns för att diagnostisera ryggproblem. Andra tester används för att diagnostisera tillbaka frågor är röntgen, datortomografi, myelogram och skelettscintigrafi. Om en sprucken skiva eller nervskada misstänks, är din läkare sannolikt att beställa en myelogram test, där ett färgämne sprutas in i ryggmärgskanalen, vilket gör att teknikern att se skador nervroten.

behandling och terapi

Enligt uppgifter från Mayo Clinic, mest ryggsmärta ökar med ett par veckors vila och hembehandling. Anti-inflammatoriska läkemedel kan föreskrivas, såsom ibuprofen eller naproxin. Sjukgymnast med värme, is, elektrisk stimulering och riktade stretching kan också lindra ryggont. Kortison injektioner är en annan form av behandling som kan bli nödvändigt att hitta smärtlindring. Endast i de mest extrema fallen är operation krävs för ryggvärk eller läkning av skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.