vad är effekterna av halsbränna?

Enligt American Association Gastroenterologiska (AGA) är halsbränna sällan livshotande. Ett vanligt symtom av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är halsbränna ofta misstas för en hjärtattack eftersom dess smärta lokaliserar nära hjärtat. Effekterna av halsbränna är oftast förknippas med GERD och problem med matstrupen.

Obehag

Obehag är en viktig effekt av halsbränna. Enligt Mayo Clinic, orsakar halsbränna en brännande känsla i bröstet strax bakom bröstbenet. Smärtan sträcker sig ofta upp genom halsen. Det uppstår oftast efter att ha ätit eller på kvällen. Halsbränna Smärtan tenderar att förvärras när du lägger dig eller böja. Den AGA rekommenderar att halsbränna kan vanligtvis stoppas genom att ändra beteende, såsom matvanor, och använda over-the-counter läkemedel. Om det är bestående eller förvärras, något mer allvarligt skulle kunna inträffa.

GERD

Halsbränna är det tydligaste tecknet på gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Mayo läkarna konstatera att frekventa halsbränna som påverkar din dagliga rutin är GERD. AGA påpekar att GERD-relaterade halsbränna kan också utlösa halsont, hes röst, kronisk hosta och en känsla av att du har en klump i halsen. Du kan känna eller smaka magsyra säkerhetskopiera upp i matstrupen och munnen med måttlig till allvarlig halsbränna. Av denna anledning är halsbränna kallas ofta sura uppstötningar.

Matstrupen Frågor

Halsbränna, särskilt frekvent GERD-relaterade halsbränna, kan påverka matstrupen. University of Maryland Medical Center (UMMC) menar att intensiteten i halsbränna smärta inte nödvändigtvis anger den skada som eventuellt görs till matstrupen. Nationella matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer (NDDIC) rapporterar att Barretts esofagus tenderar att presentera några symptom, men det är ofta finns bland personer med GERD. Barretts esofagus är markerade med en föränderlig i vävnaden som linjer matstrupen. NDDIC hävdar att orsaken är okänd, men ett samband mellan den magsyra som produceras av GERD och sjukdomen misstänks. I sällsynta fall leder Barretts esofagus att en dödlig form av cancer i matstrupen.

Mindre vanliga biverkningar

UMMC räknas flera mindre vanliga biverkningar av frekventa halsbränna eller refluxsjukdom. De inkluderar svårigheter att svälja, vilket kan leda till kvävning, svår bröstsmärta, och allvarlig esofageal skada i sällsynta fall. GERD kan också orsaka hosta och andra luftvägssymtom på grund av en förträngning av matstrupen. Illamående och kräkningar förekommer ibland med frekventa halsbränna, och de kan också vara tecken på något mer allvarligt, som till exempel magsår eller cancer. Ihållande hicka är också en potentiell effekt av halsbränna, konstaterar UMMC.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.