neurologer och migrän

En migrän är en episodisk huvudvärk som vanligtvis varar mellan fyra timmar och tre dagar, och ofta framkallar illamående eller kräkningar. I många fall kommer läkare inom primärvården hänvisar patienter med migrän, till en neurolog för att få hjälp med diagnos och behandling

Beskrivning

En neurolog är en läkare som är specialiserad på att ta hand om det centrala nervsystemet. Hon behandlar ofta tillstånd som stroke, huvudvärk, demens och multipel skleros.

När Gå

Trots att primärvårdsläkare ofta hanterar patient med migrän, hänvisar de ofta patienter till en neurolog för att utesluta allvarliga orsaker (som en tumör). PCP kommer också att remittera patienter vars symptom kasta upp "röda flaggor", som atypisk aura, komplicerad migrän (som hemiplegisk eller basilar), oklar diagnos eller komplikationer med andra medicinska tillstånd (t. ex. hjärtsjukdom).

Hitta en neurolog

Förutom att be din primärvårdsläkare till en rekommendation, bör du rådfråga vänner och familj, samt kataloger på nätet där patienter kan granska och specialister takt. Du bör också titta in i en neurolog s identitet innan genomgår någon test eller behandling.

CT /datortomografi

Neurologer ofta beställer en CT /CAT (eller datoriserad axiell tomografi) scan, för att få en detaljerad bild av ditt hjärnan. Detta test utvärderar för hjärnans sjukdomar inklusive tumör, stroke, skador och akut blödning.

MRT

En MR (eller magnetisk resonanstomografi) är en smärtfri test används för att producera en detaljerad hjärna bild. Det kan avslöja villkor, inklusive stroke, blödning, skada, malign sjukdom, problem med bihålorna och tumör. Eftersom detta test kräver att du kan lägga in en sluten tunnel, kan patienter med klaustrofobi kräver ett milt lugnande medel före ingreppet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.