normala urin pH

Urin pH visar om din urin är surt eller basiskt. På pH-skalan är 7 neutral. Ju lägre pH värde desto större syrahalt, medan ett högre pH indikerar mer alkalinitet

Normal pH-nivåer

Urin brukar normalt vara lätt syrlig. Normala värden är mellan 4,6 upp till 8,0.

Faktorer som påverkar pH

kost kan ha en betydande inverkan på urin pH. Äta massor av citrusfrukter, baljväxter och grönsaker producerar urin som är mer basiskt och har ett högre pH. En kost rik på kött eller tranbär tenderar att minska urinens pH. Urin är också mycket sura på att vakna på grund av långsammare andning när du sover.

Tillstånd med lågt pH

sur urin (urin med lågt pH-nummer) kan vara en indikation av flera villkor eller sjukdomar. Dessa inkluderar acidos, okontrollerad diabetes, gikt, svält och uttorkning. Sur urin kan bidra till bildandet av njurar och urinblåsa stenar.

Tillstånd med högt pH

Urin med högt pH kan vara en indikation på ett urinvägsobstruktion, pylorusstenos, urinvägsinfektion, njursvikt och acetylsalicylsyra överdos.

Testa urin pH

Testa urin pH är enkel och kan även göras hemma med hjälp av billig pH-indikator remsor. Det är viktigt att komma ihåg att urinens pH ensam inte tillräcklig information som underlag för en diagnos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.