vad som orsakar kalkavlagringar i ögat?

Kalkavlagringar kan bildas i tre olika ställen i ögat-hornhinnan, bindhinnan och näthinnan. Hornhinnan är klar vävnad på din ögonglob som täcker din iris och elev. Bindhinnan är klar membran som omger den vita delen av din ögongloben och insidan av ögonlocken. Näthinnan är nervvävnad i baksidan av ögongloben som upptäcker ljuset som ögat samlar det.

Hornhinna

Hornhinnan kommer att ställa ut kalk i ett tillstånd som kallas band keratopati. Enligt Wills Eye Hospital, är denna typ av kalcium deposition resultatet av hyperkalcemi, gikt eller njursvikt. Alla dessa tre villkor resulterar i överskott på kalcium i kroppen. Den överskjutande kalcium deponeras i hornhinnan som det är transporteras dit i blodkärlen. Kronisk inflammation i ögat och exponering för giftiga ångor som kvicksilver kan också orsaka band keratopati att utvecklas. Behandlingen av bandet keratopati innebär behandling av den bakomliggande orsaken. Det kan också innebära instillation av artificiella tår droppar. I de svåraste fallen, är en kelering medel som används. Chelation agenter appliceras på ett område av kroppen för att ta bort mineraler som kalcium från den drabbade vävnaden.

Bindhinna

bindhinna kommer att ställa ut kalk i form av konkretioner. Concretion. org förklarar att en konkretion är en liten, hård, gul eller vit fällning. Denna deposition former i bindhinnan som täcker insidan av ögonlocken. Concretion. org stater som konkretioner är vanligast om du har ett tillstånd som orsakar dina ögon att vara inflammerade under en längre tid. Cellerna i din bindhinna börjar urarta. Eftersom detta händer, andra material fylla utrymmet i vad som kallas en cysta. Som cysta hårdnar bildar det en liten bit av kalcium. Behandling av stora konkretioner är att ha din optiker av ögonläkare ta bort dem. Detta kräver endast en bedövningssalva.

Retina

Näthinnan kommer att ställa ut kalk i form av calcific plack i artärerna näthinnan. Dessa plack är synliga för din optiker eller ögonläkare som de ser insidan av ögongloben. Wills Eye Hospital förklarar att dessa calcific plack bryta en skadad hjärtklaff. På skylten är sedan transporteras genom dina artärer tills den når en artär som är för liten för att det ska passera. Det blir in i väggen av artärer. Det calcific plack får fastna i en liten artär någonstans i kroppen. Dessa plack är mest väl synlig i näthinnan därför att de små artärerna kan ses vid en rutinmässig ögonundersökning. De kan orsaka artären blir igensatta. Om den drabbade artären är tillräckligt stor, kan den orsaka synförlust. Behandling för en calcific plakett beror på dess storlek och läge. Din optiker eller ögonläkare leder dig mot lämplig behandling beroende på dina behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.