hur man hanterar plantar fasciit

Din ont i fötterna på morgonen. Det känns som om du trampar på krossat glas. Hälarna värker. Bollar av fötterna ont. Du kanske har plantar fasciit.

Plantar vad? Den plantar fascia är en bred ligament som täcker undersidan av foten. Den går ungefär från mitten av botten häl till bollen på foten. Det är också kallas bågen ligament. Faktorer som bidrar till Plantar Fasciitis är övervikt, långvarigt stående, med stor genomslagskraft sport (på fötterna alltså), hög ålder och diabetes.

Men först, se till att det du har är plantar fasciit. Flera förhållanden kan härma det, som diabetesneuropati, ischias, gikt, reumatoid artrit, och även en stressfraktur. Så se till att besöka din hälsa-och sjukvård utövare först. Korrekt diagnos är nyckeln till behandling
1.
Det första när du vaknar på morgonen, innan du sätter vikt på fötterna, ge dina fötter en bra massage. Den "korn" av plantar fascia körs på längden med foten, så du vill gnugga vinkelrät mot denna. Använd "klackar" och tips för din tummarna för att kratta och gräva fram och tillbaka från hälen till bollen på fötterna.
2.
Nästa, med hjälp av handflatan trycker tårna upp. Detta sträcker plantar fascia. Tryck och håll försiktigt i minst 20-30 sekunder innan du släpper. Om du känner smärta, du trycka för hårt, lätta upp lite. Vi ska för en skonsam stretch här. Sedan kan du ta upp i foten i närheten av bollen och vrider från sida till sida, som att vrida en nyckel (dvs. -som du vrider av pinkie tå går ner och stortån upp, och sedan tvärtom. )
3.
Få styv arch support för dina fötter. Ett fast stöd, som ibland kallas en ortos, kommer att motverka den nedåtgående stress på plantar fascia, och fördela kraften jämnt över det, snarare än att koncentrera det hela på ett område (som i hälen. )
Beroende på din budget som du har ett par alternativ. Från hyllan, det finns saker som ProFeet. Många sportartiklar butiker säljer dem, men vissa några varuhus och apotek många bär dem. Det finns flera versioner av ProFeet, men gå för den stela sort som täcker botten 2 /3 s av foten. Pro=lågt pris (~ $ 15-$ 20), Cons="one size fits all" och ingen passform

De andra två alternativen är för perfekt passform par ortoser. . Alternativ ett, en butik, som kallas Goodfeet, kommer att göra en skräddarsydd par ortoser. Fördelar=måttanpassat ortoser. Nackdelar=pris i flera hundratals dollar.

Den andra är att besöka en fotvårdsspecialist. De flesta podiatrister gör också skräddarsydda ortoser, men du får också en läkare två-cents "värd. Vissa försäkringsbolag kan bevaka besöket, och eventuellt skulle kunna täcka ortoser, men priset kan fortfarande vara hög (i hundratal. )
4.
Slutligen ta itu med de faktorer som kan förvärra din plantar fasciit. Övervikt lägger alltför stor vikt vid dina fötter. Felaktig eller illasittande skor kan snedställ fötterna och dynamik rörelse. Långvarigt stående kan också bidra till det, särskilt på hårda ytor som betong. Fötterna är utformade för att flytta, och bara står där innebär en statisk belastning på undersidan av dina fötter. Så vanliga promenader eller sitta bryter upp rutinen lite, samt främja cirkulationen.

tips och varningar


 • Antiinflammatoriska medel, som Ibuprofin eller acetylsalicylsyra kan hjälpa, men kontakta din hälso-och sjukvård utövare först.
 • Värme kan också hjälpa
 • Om du inte kan bära vikt alls på foten eller fötterna, ring din läkare.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.