tecken och symtom på mol hudcancer

Hudcancer i mol kallas melanom och är en av de (dödligaste) typer av hudcancer. Normala födelsemärken visas som små, regelbundet formade (oftast runda) bruna fläckar. Enligt American Cancer Society, melanocyterna är hud celler som bildar mullvadar. Det är denna typ av celler som kan bli melanom. Det är viktigt att känna till tecken på melanom och att se en läkare omedelbart för undersökning.

Utseende

Alla förändringar i utseendet på en mullvad kan vara en indikation av cancer, enligt Skin Cancer Foundation. Exempelvis kan gränsen till piren vara oregelbunden, såsom haivng kanter, eller färgen på mullvaden kan vara olika. Flera nyanser av brunt i en mullvad eller en ovanlig färg kan förekomma i melanom. Mullvadar som har en oregelbunden form kan vara ett varningstecken, som vanligt födelsemärken är oftast symmetriska. Symmetrisk innebär att när du ritar en linje genom centrum av mullvaden, båda halvorna ser likadana ut. Om du har en familjehistoria av melanom, du har en ökad risk att utveckla det.

Konsistens

Förändringar i strukturen på en mullvad kan vara ett tecken på melanom. Om mullvaden blir tjockare, kliar, blöder, sårskorpor över, bildar en skorpa eller urholkar, bör du låta den kontrolleras av en hudläkare utan dröjsmål. Enligt American Cancer Society är det äldre melanom upptäcks och behandlas, desto större är chansen att det kommer att bli botade. Om melanom har trängt in i epidermis, kan det mycket lätt spridas till andra delar av kroppen.

Storlek

Storleken på en mullvad kan indikera förekomst av hudcancer, enligt Skin Cancer Foundation. En mullvad som är större än 1 /4 tum i diameter (6mm), eller större än storleken på ett suddgummi, kunde vara cancer. Det är viktigt att notera kan dock att cancer också upptäckas när mullvaden är mindre. Är det viktigt att du bekanta dig med din hud och eventuella mullvadar du har, så att du kommer att märka om det finns några ändringar eller nya mullvadar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.