hals & ryggmärgsskador i idrott motorfordon

Dirt cyklar, terränggående fordon, motorcyklar, vattenskotrar, skotrar, husvagnar och andra motordrivna fordon som används inom idrotten bidrar till en allt fler nacke och ryggmärgsskador varje år. Whiplash, brännare och frakturer är vanligt nackskador. En allvarlig nackskada i samband med en fraktur kan orsaka skador på ryggmärgen

Whiplash

En oväntad kraftfulla ryck av huvudet, vilket gör att huvudet att gå fram och tillbaka, orsakar whiplash. De runkar orsakar ligament som ansluter till ryggraden att riva eller sträcka. Smärta kan påbörjas omedelbart efter skadan eller uppenbar i ett par dagar eller veckor. Symtom på whiplash inkluderar rygg och axlar smärta, stelhet i nacken, yrsel, ett stift-och-nålar känsla i området, huvudvärk, minnesförlust och brist på koncentration. Whiplash symtom kan pågå så länge som tre månader. Behandlingen kan omfatta smärta medicinering, en mjuk krage bärs flera gånger under dagen, sjukgymnastik och relaxers muskler.

brännare

Brännare, som ibland kallas stingers, vanligtvis sker när trycket gör att axlarna att pressas ned och huvudet åt sidan. Brännare kan också uppstå när bara huvudet tvingas sidan eller nyckelbenet tar en fullträff. Symtomen omfattar en brännande känsla i nacken, axel eller arm. Armen blir svaga och kan uppleva domningar eller stickningar. Den brännande känsla kan varar bara några minuter, men läkningen av tillståndet kan ta allt från några dagar till flera veckor. Om båda armarna och en axel påverkas, är skadan anses avgörande eftersom brännare typiskt uppträder i en arm i taget. Brännare som varar mer än några dagar kan kräva sjukgymnastik för att återfå rörelseomfång och styrka. Over-the-counter eller receptbelagda läkemedel kan behövas för smärta.

Brott

Frakturer är mest allvarlig nackskada eftersom de kan orsaka skador på ryggraden, och är vanligtvis ett resultat av olyckor med motorcyklar, cyklar smuts , terränggående fordon eller vattenskoter. Behandlingen av frakturer beror på typen och svårighetsgraden av brottet. Immobilisering med en sprint, gjutna eller brace behövs för att justera ett ben som är ur läge. Traction används för att hjälpa till fixering med några frakturer, till exempel ryggmärgsskador. Traction innebär med hjälp av vikter att justera frakturer som är ur position. I de fall då brottet är allvarlig, kanske ett recept på smärtstillande förskrivas.

Ryggmärgsskada

Människor som upplever en ryggmärgsskada upplever förlamning under en viss nivå, eller ett område i ryggraden. Ryggraden är indelad i fyra nivåer: cervikal (nacken) område, bröst (bröst) område, länd (buken) område och den sakrala (korsben) område. I en ryggmärgsskada, är förlamad området nedanför skadenivån. I fallet av hals-området, om skadan nivå C5-C6, områden med risk för förlamning skulle vara den del av kroppen mitten av bröstet och nedan, med eventuella begränsningar i fingrarna. En komplett ryggmärgsskada innebär att på nivån för skada, det är stopp i hjärnan signaler. En ofullständig diagnos innebär att skadan är partiell och det finns vissa rörelser under nivån för skadan.

Förebyggande

Motorsport-relaterade nacke och ryggmärgsskador kan förebyggas genom att bära rätt utrustning. Alkohol bör undvikas vid användning av sport fordon, eftersom det kan påverka blixtsnabba beslut. Olycksrisker kan minskas om tillverkarens bruksanvisning läses, förstås och följas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.