tecken och symtom på graviditetsdiabetes

Kolhydrater bryts ner under matsmältningen till glukos. Detta ämne flyttar in i blodet och ett hormon som kallas insulin överför glukos till kroppens celler för att ge din kropp energi. Personer med diabetes har antingen ett problem med insulin produktionen eller cellerna inte kan använda det insulin som orsakar glukos till uppbyggd i blodet. Enligt National Diabetes information clearingorganisationer, påverkar graviditetsdiabetes allt från tre till åtta av 100 kvinnor i USA. Detta villkor är en typ av diabetes som inträffar under graviditeten men oftast försvinner efter barnet är fött. Dess symptom liknar dem av diabetes mellitus.

Ökad aptit

En ökad aptit kan tyda graviditetsdiabetes, men trots detta symtom kan en gravid kvinna också gå ner i vikt. Kroppen reagerar på den höga nivån av insulin i blodet genom att producera och släppa mer insulin. En åtgärd av insulin är att stimulera aptiten, vilket innebär att en högre nivå av insulin leder till ökad hunger. Om cellerna inte kan använda det insulin, kommer nivån av glukos i blodet fortsätta att bygga upp, raster så att kroppen ner muskler och fettdepåer som ett sätt att få den nödvändiga energin till cellerna. Den gravida kvinnan kan gå ner i vikt eftersom dessa vävnader krympa och känna konstant trött eller slö, eftersom denna åtgärd gör att kroppen använder mer energi.

Ökad törst och urinering

En gravid kvinna med graviditetsdiabetes kan ha en ökad törst eftersom kroppens behov vätskor för att hjälpa späda överskott av glukos i blodet. Kroppen rör sig även vätska från kroppens vävnader för att hjälpa späda blodet. Till exempel kan kroppen dra vätska från linserna i ögonen. Denna åtgärd kan påverka hur blicken, som orsakar dimsyn. Den ökade vätskeintag gör att gravida kvinnor att passera stora, stora mängder urin, som är annorlunda än det ofta passerar av små mängder urin som är typiska för graviditet. Diagnostiska tester på läkarmottagningen kan avslöja höga halter av glukos i urinen.

Infektioner

Eftersom diabetes påverkar kroppens förmåga att bekämpa infektioner, kan den gravida kvinnan ofta får infektioner på områden som urinblåsan, vagina och hud. Vita blodkroppar försvarar kroppen mot bakterier, men dessa celler inte kan fungera normalt när en person har högt blodsocker. En kvinna med graviditetsdiabetes kan också klaga på en svampinfektion i slidan eller på huden. Jästceller finns normalt finns i underlivet i små mängder. Vaginal sekret och urin innehåller mer glukos när en kvinna har graviditetsdiabetes. Den jästceller använda glukos som föda, vilket gör att cellerna att föröka sig. Med kroppens immunförsvar äventyras av den höga nivån av glukos i blodet, blir denna ökning i jästceller i en svampinfektion.

Högt blodsocker

Eftersom en kvinna inte kan ha någon märkbar symtom på graviditetsdiabetes och symptom kan härma vanlig graviditet symptom, screening för detta tillstånd är en del av mödravården för utsatta kvinnor mellan vecka 24 och 28 av graviditeten. Din läkare kommer inledningsvis att ett blodprov som kallas ett test glukos utmaning. Om glukos utmaning indikerar ett högt blodsocker, kan din läkare ordinera ett glukostoleranstest att bekräfta diagnosen graviditetsdiabetes. Båda proven innebär dricka en söt glukoslösning och med ditt blod dras efter en föreskriven tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.