vete allergi hos barn

Vete är ett av de vanligaste orsakerna till allergi hos spädbarn och småbarn. Enligt William och Martha Sears av AskDrSears. com är vete ett av sju livsmedel svarar för över 90 procent av matallergier. Risken för födoämnesallergi är störst hos barn vars föräldrar har mat allergier

Symtom

Vete allergi kan påverka ett barns andningsvägar, hud, matsmältningssystemet eller hjärnan. Möjliga symtom är väsande andning, trafikstockningar, eksem, nässelutslag, diarré, förstoppning, ökad spotta upp, huvudvärk, beteendeförändringar och kinkighet. Om ditt barn någonsin har en allvarlig allergisk reaktion, söka akut läkarhjälp.

Diagnos

Håll ett matdagbok när en födoämnesallergi misstänks. Om vete verkar vara att orsaka en reaktion, eliminera vete från barnets kost. Det kan ta upp till två veckor för symptom att lösa. Allergolog kan bekräfta vete allergi genom att utföra hud eller blodprover.

Outgrowing Allergi

Enligt AskDrSears. com, kommer de flesta barn växer ifrån födoämnesallergier vid en ålder av 3. Allergolog kan testa barnet regelbundet för att se om vete kan återinföras i sin kost.

Förebyggande

För att minska risken för allergi, vänta tills barnet är minst 1 år gammal innan införande av de mest allergiframkallande livsmedel i sin kost, särskilt om en förälder har födoämnesallergier. Förutom för vete, det mest allergena livsmedel är komjölk, soja, skaldjur, nötter, jordnötter och ägg.

Celiaki

Glutenintolerans är en intolerans mot gluten, som finns i vete bland annat korn. I de med celiaki, gluten angriper slemhinnan i tunntarmen. Till skillnad från vete allergi, kan celiaki inte kvävas. Behandling för celiaki är en livslång glutenfri diet. Celiaki kan diagnostiseras genom blod antikroppstestning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.