tecken och symtom på sköldkörtelproblem & Addisons sjukdom

När vi är rusar runt i denna hektiska värld är det lätt att missa antyder att vår kropp inte fungerar riktigt som det ska. Smärta kräver uppmärksamhet och är svår att ignorera, men tecken på viss potentiellt allvarliga sjukdomar är mer smygande, som sköldkörtelproblem och binjurarna obalanser som Addisons sjukdom.

Definition av Addisons sjukdom

Addisons sjukdom är en ovanlig hormonell störning ibland kallas hypocortisolism. Det handlar otillräckliga nivåer av kortisol, en steroid hormon som styr kroppens reserver av protein, och det påverkar en i cirka 100. 000. Vissa lider av Addisons sjukdom kan också ha låga nivåer av aldosteron, ett hormon som upprätthåller nedsatt natrium.

Liknande sköldkörtelproblem

Enligt Dr. Richard och Karilee skäms, det finns ett signifikant samband mellan låga sköldkörtelproblem (hypotyreos) och adrenal fel som Addisons sjukdom (se referens 1). Låga nivåer av adrenal hormoner kan förvärra problem med sköldkörteln. Sköldkörtelproblem tenderar att vara ärftlig.

Skyltar

En del kvinnor med Addisons sjukdom kan uppleva menstruella problem. Perioder blir fläckig eller sluta helt. I fall av hypotyreos sker dock det motsatta-perioder kan bli mer frekventa och smärtsamma. Addisons sjukdom kan ge en mörkfärgning av huden som kallas hyperpigmentering, oftast på ärrvävnad och tryckpunkter. Hypothyrodism kan producera hudförändringar också, vilket gör det torrt eller fjällig. En läkarundersökning kan också avslöja lågt blodsocker, lågt serumnatrium, och lågt blodtryck, alla gemensamma för Addisons sjukdom. Ungefär hälften av patienter som lider av Addisons sjukdom klagar på illamående, kräkningar och kronisk diarré, men hypotyreos producerar exakt motsatta tarmen förändring och orsakar långsiktig förstoppning. Lesioner som kallas munslemhinnan som kan utvecklas under munnen.

Symtom

Symptomen på Addisons sjukdom utvecklas långsamt och gradvis, så de är lätta att förbise. Några indikationer på att du kan ha att göra med låga nivåer av kortisol är trötthet-you're få den vanliga mängden av sömn, men du vaknar trött i alla fall-och en känsla av tröghet. Viktminskning kan vara oförklarligt, men det kan också vara resultatet av en märkbar minskning av aptiten. Irritabilitet och depression är vanligt. En anmärkningsvärd symptom på Addisons sjukdom är ett sug efter salt då lägre aldosteron är otillräckliga för att upprätthålla kroppens salt ordentligt.

Addisonkris

Om tecken och symtom på tidigt stadium Addisons sjukdom går odiagnostiserade, de kan förvärra plötsligt i händelse av en olycka eller plötslig sjukdom. Detta kallas addisonkris, och symtomen kan öka till inkludera invalidiserande smärta i rygg eller buk, uttorkning, och till och med medvetslöshet. Detta sker i ca 25% av dem som drabbats med Addisons sjukdom eftersom de inte känner igen tidiga varningstecken.

Behandling

Behandling av addisonkris, inklusive intravenösa doser av hydrokortison, salt och socker, vanligen medför omedelbar förbättring . Både sköldkörteln och binjurarna brister såsom Addisons behandlas genom att ersätta och /eller komplettering av hormoner som saknas. När det gäller kortisol brister, är hydrokortison tabletter ordinerats. När aldosteron-nivåer slump låga, kan fludrokortison acetat doser läggas till.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.