Varför huden på extremiteterna rynkor efter ett bad?

Fingrar och tår kan bli skrynkliga efter långvarig exponering för vatten. Detta beror på vilken typ av hud som är på våra händer och fötter

Inte osmos

Skrynkling hud på fingrar och tår i badet inte orsakas av osmos. Enligt Argonne National Laboratory, skulle denna teori innebär att huden på våra fingertoppar är på något sätt "saltare" än huden på resten av vår kropp. Om skrynkling orsakades av osmos, hela vår kroppar skulle skrynkla i badet.

döda celler

Det yttre lagret av huden på våra händer och fötter (inklusive våra fingrar och tår) är mycket tjockare än huden på andra delar av vår kropp och har en högre koncentration av döda hudceller. Enligt "Everyday Mysteries", publicerades online av Library of Congress, döda hudceller agera som en svamp när den utsätts för vatten och de expanderar.

Lösa och Tight

Det yttersta lagret av vår hud har död hud celler som så småningom kommer att ramla av. När dessa döda hudceller absorbera vatten och svälla, den "live" hudcellerna under inte, och de förblir fast förankrade i djupare fibrer av vår hud. Denna svullnad av döda hudceller och drar av levande hudceller är vad som orsakar den skrynkliga utseendet på våra armar i vatten, enligt Nemours Foundation.

Hudfett

Hud inte skrynklar omedelbart vid inträdet vatten på grund av ett tunt lager av olja, som kallas sebum, som skyddar huden. När denna olja har tvättats bort, börjar upptag i huden celler under.

Andra teorier

En studie som publicerades i "British Medical Journal" antyder att skrynkling åtgärder från vår extremiteter faktiskt orsakas av nerverna drar i när de utsätts för vatten. Medan ännu inte bevisat, kom denna teori om på grund av bristen på rynkig hud på händerna och fötterna av folk som har nervskador i dessa områden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.