effekten av rökning på celler i luftvägarna

Den mer än 4. 000 kemikalier som finns i tobaksrök skadar cellerna i näsa, hals och lungor. Av dessa är 250 kända för att orsaka cancer eller är giftiga eller radioaktiva. De kombinerade effekterna av kemikalier och kroppens försvar så småningom göra det svårare att andas, uppmuntra infektioner och orsakar cancer eller emfysem

Irritation

näsa, hals och luftvägar i lungorna är fodrade med celler som fångar partiklar och organismer. Vissa gör slem. Andra, cilier, har små hårstrån att flytta slem och skräp som ska sväljas och destrueras genom rötning.

införas för att röka, sväller slemhinnan i luftvägarna. Den slem blir tjockare. En rökare kan utveckla en hosta för att rensa halsen.

Tar

På ett år är lungorna av en förpackning om dagen rökare belagd med upp till en kopp tjära. Tjäran förlamar flimmerhåren. Den slem blir tjockare

Försvagad försvaret

Rökning gör det också svårare för de vita blodkropparna -. Scavenger celler-för att fånga invaderande organismer. Kroppen kan inte längre bekämpa infektioner så bra som den en gång kunde. En rökare är mer benägna att få kronisk bronkit, lunginflammation och andra infektioner.

Puff med puff, cancerframkallande kemikalier flöde över cellerna i luftvägarna. I vissa celler, orsakar detta förändringar-mutationer-som orsakar cellerna att dela vilt. De skapar cancertumörer.

Ruptured luftblåsor

Djupt inne i lungorna är luftblåsor. Dessa små ballong-liknande strukturer omgivna av blodkärl där kroppen plockar upp syre. Rök innehåller kolmonoxid (gasen som finns i bilavgaser). Röda blodkroppar kan ta kolmonoxid lättare än syre. Hjärtat och lungorna måste arbeta hårdare för att ta in tillräckligt med syre. De kemikalier i rök störa elastin, ett enzym som håller lungvävnad flexibel. Luftblåsor blir stela. De rycks lätt bort och lämnar färre luftblåsor jobbar hårt för att få syre. Detta är början av emfysem.

Sluta

Oavsett hur länge en person har rökt, innebär att avsluta förbättringar snabbt. Ju längre en person går utan att röka, desto större förbättring av hans hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.