hur man kan förebygga bältros och hantera smärta

Om du är över 50 år och hade vattkoppor när du var ung, kan du i riskzonen för att drabbas av bältros eftersom du blir äldre och immunförsvaret blir svagt. Bältros orsakar olidlig nervsmärta. Bältros är smittsam och den kan orsaka vattkoppor till människor som inte har haft vattkoppor innan
1.
Bältros är en virusinfektion som orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Vattkoppor viruset ligger vilande i nerverna i flera år och upp till ytan som bältros.
2.
Viktigaste symptomen smärta, utslag på ena sidan kroppen några dagar efter smärta och klåda. För vissa människor, kan smärtan vara intensiva och utslag kan påverka ögonen. Utslag pågå i två till fyra veckor. För de flesta människor går smärtan bort långsamt under en period på några månader. För vissa kan smärtan beror på bältros för flera år påverkar deras normala liv. Detta tillstånd kallas postherpetisk neuralgi. Man kan behöva vända sig till alternativa terapier för att hantera denna smärta. Det finns bara två sätt att förebygga bältros.
3.
Om du aldrig har haft vattkoppor, då med vaccinering mot vattkoppor kan förhindra både vattkoppor och bältros.
4.
Om du har haft vattkoppor, kan man kunna förebygga bältros genom att ha bältros vaccin, ZOSTAVAX. Bältros vaccin är endast för personer över 60 år, även personer över 50 år gamla kan drabbas av bältros, ger vaccinet inte behandla bältros eller post-therapetic neuralgi. Det är effektivt i minst sex år.
5.
Bältros kan återkomma flera gånger. Bältros vaccin är effektiv och säker, även om du har haft bältros tidigare.
6.
Om du gravid är, håll dig borta från eventuella chans att bli smittade. Rådgör med din OBGYN eller primärvårdsläkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.