hur man ska förstå och leva med celiaki

Celiaki är en av de mest förbryllande av alla mänskliga förhållanden. Det är svårt att diagnostisera eftersom det har liknande symptom på andra problem såsom Irritable Bowel Syndrome och Crohns sjukdom. Även om den exakta orsaken inte är helt klarlagda, kan sjukdomen ibland vara ärftlig
1
Förstå möjliga symtom . Den mest märkbara symtom är diarré som kan vara intermittent, liksom buk uppblåsthet och smärta. Det kan också finnas kramper och ledvärk, avvikelser av avföring, oförklarliga hudutslag och anemi eller viktnedgång. Även om dessa symtom kan ha andra orsaker, bör de ändå undersökas av läkare.
2.
Inse att även Glutenintolerans kan gå i arv, kan det också visas efter någon sorts av kropp trauma som en skada eller infektion. Varför sjukdomen kan sedan visas inte förstås helt.
3.
Ta några symptom på allvar, som om glutenallergiker förblir oupptäckta eller obehandlade under en längre tid kan det uppstå allvarliga konsekvenser. Immunförsvaret kan äventyras, buk uppblåsthet, smärta, diarré och kräkningar kan bli kroniska, viktminskning och trötthet kan bli handikappande och kroppen blir allvarligt undernärda. Obehandlad celiaki kan också leda till förlust av bentäthet, vissa cancerformer och sjukdomar i nervsystemet.
4.
Förstå hur Glutenintolerans påverkar kroppen. Celiaki anses vara en autoimmun sjukdom i mag-tarmkanalen. Det skadar ytan av tunntarmen i den utsträckning som det stör upptaget av näringsämnen i livsmedel som äts. När livsmedel som innehåller gluten, hittade ett protein främst i vete, råg, rågvete och korn, som förbrukats, reagerar immunförsvaret genom att skada och även förstöra ytan på tunntarmen. Således blir ytan av tunntarmen smidigt istället för att omfattas av finger-liknande utskjutande, villi, genom vilka näringsämnen från mat absorberas i kroppen. Dessa näringsämnen, så viktigt för alla organ i kroppen, då spolas ut ur kroppen, som sedan börjar bokstavligen svälta.
5.
Sök läkare om du har några frågor om möjligheten av celiaki, särskilt om du har en släkting med sjukdomen. Ett enkelt blodprov kan avgöra om du har ett överskott av en viss antikropp förhärskande i glutenallergiker. Din läkare kan senare vill undersöka tunntarmen för att se om det finns några skador på villi. Ett spår period på en anti-gluten kosten kan vara ett ytterligare tecken på sjukdomen.
6.
Inse att om du har celiaki, måste du undvika gluten för resten av ditt livet. Sjukdomen är inte botas men det är hanterbart. Om gluten undviks, kommer din hälsa börjar snart att förbättras. Om du har utsatts för allvarlig undernäring, kanske du behöver lite näringstillskott. Din läkare kommer att råda och förskriva dessa för dig. Han kan också föreslå att söka råd av en dietist för att förklara fullt ut de livsmedel som du bör äta och de livsmedel som du bör undvika.
7.
Undvik vete, korn, råg, Bulgar , kamut, Kasha, osyrat bröd, rågvete och speltvete. Undvik alla produkter som inte är märkta glutenfria. Ät en hälsosam kost, motion och slappna av, och din kropp kommer snart att återställa sig till total hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.