lågt antal blodplättar och fettlever

Enligt sjunde upplagan av Williams Hematologi, den primära orsakerna till lågt antal blodplättar hos personer med leversjukdom är upptag av blodplättar i mjälten som en följd av portal hypertension och minskad produktion av trombopoetin i levern. Fettlever Sjukdomen karaktäriseras av överflödigt fett i levern celler och har olika orsaker

portal hypertension och lågt antal blodplättar

portavenen är ett blodkärl som ger blod från magsäcken, bukspottkörteln, mjälten, tunntarmen, och de flesta av tjocktarmen till levern för rening innan det återsänds till hjärtat. I allvarlig leversjukdom portavenen utvecklar högt blodtryck, eftersom den skadade levern inte är lätt godtar det inkommande flödet av blod. Det höga trycket i portalen ven hindrar blodflödet ut från mjälte, och trombocyter bli binds i mjälten.

Minskade trombopoetin och lågt antal blodplättar

trombopoetin är ett hormon som produceras i levern som reglerar produktionen av trombocyter . Fettlever sjukdomen kan leda till en lever som är dysfunktionella och inte tillräckligt producerar trombopoetin.

Andra möjliga orsaker till lågt antal blodplättar i fettlever

I fall av alkohol-inducerad fettlever, kan lågt antal blodplättar kan orsakas av brist på vitamin B9 och alkohol giftighet för trombocyt syntes.

Orsaker av fettlever

Orsaker till fettlever inkluderar alkohol toxicitet, fetma, högt blodtryck triglycerider, användning av vissa receptbelagda läkemedel, gift förtäring, endokrina sjukdomar, polycystiskt ovariesyndrom, hypobetalipoproteinemia och andra metabola sjukdomar som diabetes mellitus, obstruktiv sömn apné, svält och total parenteral nutrition.

andra tecken och symptom av fettlever

fettlever är generellt asymptomatiska men kan manifesteras som höger övre delen av buken. Laboratoriestudier kan avslöja förhöjda leverenzymer som kallas transaminaser. Fysisk undersökning eller bilddiagnostik kan avslöja en förstorad lever.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.