vad är bra röda bulor på huden?

Små röda knölar som visas på huden kan ha flera orsaker. Läget, utseende och färg kommer att bidra till en läkare ställer en diagnos. Utesluta vanliga orsaker är också användbar för att avgöra vad som kan vara roten till det lilla röda bulor

Acne

Akne kan orsaka små röda knölar på ansikte, hals, rygg och bröst. Förutom röda knölar, får små varfyllda säckar och pormaskar vara närvarande. Acne börjar vanligtvis i tonåren och kan bära i vuxna år. Over-the-counter acne krämer med bensoylperoxid hjälp, men starkare medicinering kan behövas från en läkare.

Rosacea

Om en person har en rodnader i ansiktet, med övervägande rodnad över kinderna, hakan, pannan och näsa, får rosacea vara orsaken. Rosacea är en kronisk och progressiv inflammatorisk hudsjukdom, som ofta identifieras med hjälp av en röd fjäril utslag över kinder och näsa. Flare-ups kommer och går, och antibiotika ibland föreslås för att kontrollera utslag.

Bites, nässelutslag, allergier och infektioner

Insektsbett, nässelfeber och allergiska reaktioner mot livsmedel och läkemedel kan alla orsaka små röda bulor på huden. Röda bulor från insektsbett får inte vara större än en knappnål huvud. Nässelutslag och allergiska reaktioner kan resultera i upp och kliande röda knölar och fläckar. Follikulit, en infektion i hårsäckarna och cellulit, en infektion i huden ofta runt en klippa, bränna eller skrapa, är andra orsaker och kan identifieras på plats.

Åldersrelaterade röda bulor

Seborroiskt dermatit, eller mjäll, är ett tillstånd som drabbar vuxna (främst 30 till 60 år), och orsakas av en överproduktion av talgkörtlar. Förutom små röda bulor kan huden ser fet, fjällig och flagnande. Hos spädbarn, liknande tillstånd uppstår, och kallas mjölkskorv. Märkbar små röda prickar i hårbotten förekommer i båda fallen.

Kontaktdermatit

Irriterande kontakteksem orsakas av en reaktion på smycken, parfymer, tvättmedel, tvål, eller tyger. Utslagen utseende kan vara röd, svullen och kliande. Healing solbränna är också en slags kontaktdermatit. Allergisk kontaktdermatit orsakad av Poison Ivy, ek, eller sumak, och det åtföljs av små röda bulor, blåsor och klåda.

Sweat

En inflammation i svettkörtlar, som kallas hidradenitis suppurativa, kan resultera i små röda knölar och prickar på huden, ofta under armarna. Undvikande av antiperspiranter och deodoranter föreslås liksom ett besök hos en läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.