vad är pulsoximetri (puls ox)?

De flesta människor har burit en puls-system oxe övervakning i sin läkarmottagning utan att ens veta det. Pulsoximetri mäter syrehalten i blodet utan att det behövs ett blodprov. En speciell klämma fästs på ett finger eller tå på den person som skall övervakas, och hans syresättning nivå registreras av en medicinsk vårdgivare inom några minuter

Tidsplan

Puls oxe kom i allmänt bruk på 1980-talet. Tidigare var blod gas nivåer övervakas genom att utföra blod drar.

Teknik

En pulsoximeter använder ljus vågor för att bestämma blodet syre i hemoglobin. Enligt Oximetry. org, blod som syresätts absorberar höga nivåer av infrarött ljus. Blodet som innehåller mindre syre absorberar inte så mycket av infrarött ljus. Den ljusabsorptionen är översatt till numeriska värden.

Noggrannhet

En rad faktorer spelar in riktigheten av en pulsoximeter. Oximeter. org rapporterar att rörelse (av patienten) kan kompromissa noggrannhet. Amal Jubran rapporter i 18 maj 1999 frågan om "Critical Care" som syremättnad nivåer av vissa människor som har sicklecellanemi och andra former av anemi kanske inte är korrekta. Pulsoximetern kan inte alltid särskilja ämnen i blodet i dessa fall.

Använd

Puls oxe är som används för att övervaka en persons blodet syre på en mer konstant än genom att ta regelbundna blod drar. "Critical Care" uttrycker nyttan delvis på grund av den enkel att genomföra puls systemet oxen övervakning.

Kostnadseffektivitet

Pulsoximetri är mer kostnadseffektivt för medicinsk vårdgivare, enligt Amal Jubran slutsatser i " Critical Care. " Övervakning en persons blod gas nivåer genom icke-invasiva hjälp av en kostar puls oxe mindre än att dra blod och testa den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.