vad är urinretention?

Urinvägarna är komplext, bestående av de samordnade insatser av njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Om du inte kan tömma blåsan trots att den känns full, kan du ha drabbats urinretention

Orsaker

nervskada eller sjukdom kan orsaka urinretention, när signalerna mellan hjärnan och urinblåsan inte fungerar tillfredsställande. Hjärnan får inte ta emot budskapet att blåsan är full, eller blåsmuskeln får inte ta emot meddelandet att pressa ut urinen. Nervskador kan uppstå i samband med förlossning, stroke eller ha orsakats av diabetes. En förstorad prostata kan fungera som en klämma på urinröret, förhindra utvisningen av urin. På samma sätt kan en infektion i urinvägarna orsaka urinröret att svälla stänga.

Symtom

Du kan ha urinretention om du upplever smärta och svullnad i nedre magen och det omedelbara behovet av att urinera utan att kunna.

Diagnos

Din läkare kommer att testa ett urinprov och göra en ultraljudsundersökning av urinblåsan för att diagnostisera urinretention.

Riskfaktorer

män med prostatacancer och njursten är i riskzonen för att utveckla urinretention. Gravida kvinnor, kvinnor som genomgått gynekologisk kirurgi och de som ofta får urinvägsinfektion är också i riskzonen.

Behandling

Din läkare kommer att sätta in en kateter för att tömma blåsan på urin, lindra urinblåsan och förhindra permanent skada . Om urinretention orsakas av en förstorad prostata, som kommer att behandlas direkt för att lindra urinblåsan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.